Kayseri'de yaşayan ve yaklaşık 17 yıl boyunca 10 metrekare alanda ebru sanatını da yapan Ahmet Kurt bir atölye açtı. Büyükşehir Belediyesi'nin de destekleri ile atölyesinde hizmet veren Ahmet Kurt bu işi yaparken boyaların topraktan elde edildiğini anlattı.
Kayseri'de yaşayan Ahmet Kurt, 17 yıl önce ebru sanatı ile ilgilenmeye başladı. Geçen süreçte kendini geliştiren Kurt, 14 yıl önce Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hunat Hatun Külliyesinde ebru atölyesi açtı. Kurt, 10 metrekarelik atölyede 14 yıldır mesleğini sürdürüyor. Kurt, atölyesinde yaptığı çeşitli sanat eserlerini iç ve dış piyasaya sunuyor.
Kurt, '14 yıldır burada yerli ve yabancılara ebru sanatını tanıtıyoruz. Elimizden geldiği kadar ebruya yenilikler katmaya çalışıyoruz. Ebru'nun bir felsefesi var. Bu işle uğraşanların çoğu felsefesinden habersiz sadece hobi amacıyla ilgileniyor. Ebru İslam sanatlarını kapsayan 5 sanattan biridir. Her yapılan ebru sanatı biriciktir. İsteseniz de aynısını yapamazsınız. Ebruyu öğretirken, insanlarımızın ebru ile ünsiyet kurmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ünsiyet kurulduktan sonra fiyatın önemi olmuyor' ifadelerini kullandı.
'Boyalarımızı topraktan yapıyoruz'
1 milimlik su yüzeyinde çalıştıklarını belirten Kurt, 'Boyalarımızı topraktan yapıyoruz. Dünyada çok fazla işe yaramayan ve büyükbaş hayvanların safra kesesinden elde edilen sığır ödünü kullanıyoruz. Renk cümbüşünü sığır ödü oluşturuyor. Boyayı ezdikten sonra biraz su ilave edip, sığır ödüyle karıştırıyoruz. Renkleri birleriyle karıştırınca bir başka yerde olması mümkün olmayan renk tonları oluşuyor. Fırçalarımızı ise at kılı ile gül dallarından yapıyoruz. Kur'an-ı Kerim'lerin basıldığı şamua kağıtlarını kullanıyoruz. Teknede yoğunluğu artırılmış su var. Kitreli su yüzeyinde oluşan 1 milimlik kalınlığı kullanıyoruz. 1 milimlik su yüzeyinde boyaları yüzdürerek ebruyu oluşturuyoruz' diye konuştu.