Kayseri'ye hem Osmanlı döneminde hem de Selçuklu döneminde birçok eser ortaya konulmuştur. Selçuklu döneminde yapılan eserlerden en eskisi de Sultanhanı Kervansarayı'dır. Kervansaray 8 asırlık bir tarihe sahip olması ile biliniyor. 

Sultanhanı Kervansarayı Selçuklu döneminde yapılan eserlerdendir. Anadolu Selçuklu Devleti  Süleyman Şah tarafından 1075 yılında kuruldu.  Anadolu'da kurulduğu için Anadolu Selçuklu Devleti'nin ömrü çok da uzun sürmedi.  Kayseri'de Selçuklu döneminden kalan birçok tarihi eser sergilenmektedir. Bu eserlerden en önemlilerinden biri de Sultanhanı Kervansarayı bir diğer adıyla da Tuzhisarı Sultan Hanı'dır. 

Sultanhanı (1)

Sultanhanı Kervansarayı
Sultanhanı Kervansarayı I. Alaeddin Keykubat döneminde 1232-1236 yılları arasında inşa edilmiştir. Kayseri'ye 47 kilometre uzaklıkta bulunan kendi adıyla aynı olan köyün içerisinde yer alıyor.  Genel olarak Selçuklu döneminde yapılan tüm kervansaraylar birbiri ile aynı şekilde inşa edilse de farklı özellikleri ile birbirlerinden ayrılıyorlar. Sultanhanı Kervansarayı'da ortasında bulunan köşk mescit diğerlerinden ayrılmaktadır. 

Sultanhanı (2)

Sultanhanı Kervansarayı kapılarında olan süslemeler ve mimarisi ile dikkat çekiyor. Ana giriş kapısından başlayan süslemeler içerisindeki duvarlara kadar uzanıyor.  Sultanhanı'nın içerisinde bulunan mescidin üzerine pul desenleri ile işlenmiş kıvrımlı gövdeleri, çekik gözleri ve sivri dişleriyle tasvir edilen karşılıklı iki tane ejderha bulunuyor. 

Kayseri'deki Kervansaraylar

Sultanhanı Kervansarayı gibi Kayseri'de birçok kervansaray bulunuyor. Kayseri'nin Bünyan ilçesinde bulunan Karatay Kervansarayı'da bunlardan biridir. Karatay Kervansarayı Selçuklu Vezirlerinden Celalettin Karatay tarafından 1255 yılında inşa edilmiştir. Sütunlarında bulunan kabartmalar ile Selçuklu'da taş işlemeciliğinin en önemli örneklerindendir. 

Sultanhanı (3)

Kayseri'de o mahalle dönüşümle daha modern olacak! Kayseri'de o mahalle dönüşümle daha modern olacak!

Kayseri'de bulunan bir diğer kervansaray da İncesu ilçesinde bulunan Kara Mustafa Paşa Kervansarayı'dır. 1660 yılında Osmanlı Dönemi'nde yapılan kervansaray içerisinde olan dükkanları, camisi ve medresesi ile bir külliye olarak da hizmet vermektedir.

Kaynak: Fatma Elmas