AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, Türkiye'nin tarım politikalarını ve çiftçilerin yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yöneltilen sorular, çiftçi sayısından tohumculuk politikalarına, buğday ithalatından hayvancılığa kadar geniş bir yelpazeyi kapsadı. Bakan Yumaklı, bazı konulara açıklık getirirken, eksik kalan sorulara yazılı olarak cevap vereceğini belirtti.

Tarım ve çiftçinin sorunları

AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, çiftçilerin sorunlarını gündeme taşımak amacıyla TBMM'de Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya bir dizi soru yöneltti. Özsoy’un tarım politikaları ve çiftçilerin durumu üzerine sorduğu sorular, Türkiye’nin tarımsal üretim ve ithalat durumunu ele aldı.

Meclis Ak Parti Kayseri (3)

Bayar Özsoy, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

Hakan Fidan'dan İsrail'e net mesaj! Derhal... Hakan Fidan'dan İsrail'e net mesaj! Derhal...

1. Türkiye tarım ürünlerinde ithalatçı bir ülke midir?

2. Kırsala uzanan tarımsal destekleme ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

3. Bitkisel üretim azalıyor mu?

4. Dikilen tarım arazilerinde azalma var mı?

5. Çiftçi sayısı azalıyor mu?

6. Nişasta bazlı şekerden dolayı pancar şekeri üretimi azaldı mı?

7. Türkiye buğday ithal eden bir ülke midir?

8. Tohumculukta dışa bağımlı mıyız?

9. Hayvan varlığı azalıyor mu?

10. Ülkemiz su ürünlerinde ithalatçı mı?

Meclis Ak Parti Kayseri (1)

Bakan Yumaklı’dan verilen cevaplar

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bazı sorulara doğrudan yanıt verirken, cevaplayamadığı sorular için yazılı açıklama yapacağını belirtti. Yumaklı’nın verdiği yanıtlar şöyle:

“Saman ithal etmiyoruz.”

“Türkiye’nin ithal ettiği su ürünü yoktur.”

Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısına dair bilgi veren Yumaklı, "2022 yılında 2 milyon 177 bin, 2023 yılında 2 milyon 245 bin, 2024 yılında ise 2 milyon 340 bin çiftçimiz kayıtlı. Bu rakamlarda bir azalma değil, artış var" dedi.

Tarım arazilerinin genişlediğini ifade eden Yumaklı, "2022 yılında 153 milyon dekar, 2023 yılında 156 milyon dekar, 2024 yılında 165 milyon dekara ulaşıldı" açıklamasını yaptı.

Hayvancılık destek ödemelerinin payı 2002 yılında %4,4 iken, 2024’te %30’a çıkarıldığını belirtti.

Su kaynaklarının tarıma yönlendirilmesiyle ilgili olarak, "7,2 milyon hektarlık tarım arazisi gölet ve barajlarda depolanan su ile sulanıyor" dedi.

Kaynak: Süleyman Savranlar