Gündem

Ali İsmail Korkmaz Davası'nda 3 Tahliye

Haber-Foto: Şeyda AŞATIR, Şeref KAHRAMAN / Eskişehir'deki Gezi Parkı odaklı eylemde üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın darp edilerek öldürüldüğü iddiasıyla ilgili Yargıtay'ın usul yönünden bozma kararı nedeniyle yeniden görülen davada, mahkemenin daha önce verdiği karar değiştirilmezken, 3 tutuklu sanık cezaevinde kaldıkları süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi. 

Abone Ol

 

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce  Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen duruşmada Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi ile avukatları, Afyonkarahisar Cazaevinde tutuklu bulunan sanıklar Mevlüt Saldoğan, İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever, Çorum Cezaevinde tutuklu bulunan Yalçın Akbulut ile tutuksuz yargılanan sanıklar Ebubekir Harlar Eskişehir'in Çifteler ilçesindeki, Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin ise Aydın'ın Nazilli ilçesindeki Adliye'lerden SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile hazır bulundu. 

Afyonkarahisar E Tipi Kapalı Cezaevi‘nden savunmasını veren Mevlüt Saldoğan, savunmasında Güneydoğu’da şehit olan asker ve polislere rahmet diledi. Anne Emel Korkmaz ve ağabey Gürkan Korkmaz, sanık Mevlüt Saldoğan’ın sözlerine, “Bu savunma mı” şeklinde tepki gösterdi.

Sanık Mevlüt Saldoğan, Mahkeme Başkanı’nın uyarıda bulunması üzerine savunmasını şöyle sürdürdü: “Diyarbakır’da Sur’da Mardin’de Cizre’de şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Gerekçeli savunmamızda belirttiğimiz gibi güvenlik kameralarında görülen şahsın Ali İsmail Korkmaz olduğu tespit edilmemiştir. Yalan ve iftiralarla hakkımda hüküm verilmiştir. Cumhuriyet savcıları görüntülerdeki şahsın Ali İsmail Korkmaz olduğu ön yargısı ile hareket etmiştir. Dosyada şahsım katil olarak ilan edildi. Ali İsmail Korkmaz’ın en son yaptığı görüşmelerde ortaya çıktığı üzere, Yunus Emre Hastanesi’ne gittiğinde ev taşırken kafasını çarptığı şeklindeki ifadeleri aynıdır. Bu nedenle beyin travması geçirdiği ortadadır. Görüntülerde sadece benim olduğum kısımlar montajlanmıştır. Bu durum olayda kasıt olduğunu ve benim günah keçisi olarak ilan edildiğimi göstermektedir. Ben o gece mevcut hükümete karşı darbe girişimlerini önlemek için görevlendirildim. Olayın toplumsal koruma esnasında meydana gelmiş olması ve sürekli olarak linçe maruz kaldığım göz önünde bulundurulduğunda, cezamın sona ermesi gerekmektedir. Beraatimi talep ediyorum.” 

“GÖRÜNTÜLERDEKİ ŞAHIS ALİ İSMAİL DEĞİL”

Çifteler Asliye Ceza Mahkemesi’nden bağlanan Sanık Yalçın Akbulut ise, görüntülerdeki şahsın Ali İsmail Korkmaz olmadığını iddia etti. Ali İsmail Korkmaz’ın, Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne gittikten sonra, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittiği zamana kadar geçen 17 saatlik sürede ne yaptığının incelenmediğini savunan Sanık Yalçın Akbulut, “Olayın görüntüleri zaten sizde mevcut. Sanıklardan hiçbirinin elinde sopa olmadığı ve sonrasında olay yerinden uzaklaşmadığı görülüyor. Ali İsmail Korkmaz’ın ifadesinde Mevlüt Saldoğan’ın tekme attığı yönünde bir şey bulunmamaktadır. Bu da görüntülerdeki kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını göstermiştir. Ali İsmail Korkmaz olaydan hemen sonra bir hastaneye sonra devlet hastanesine gitmiş. Yine Devlet Hastanesi’nden Osmangazi Üniversite Hastanesi’ne gittiği 17 saat boyunca ne gibi bir olaya karıştığı araştırılmamıştır. Yine şahsın başındaki darbenin birinci derecede ölüme sebep vereceği incelenmemiştir. Görüntülerde darp edilen şahsın kafasında aldığı darbelerin kim tarafından kaç kez darp edildiği açıktır. Raporu hazırlayan kişinin alelade rapor hazırladığı çok bellidir. Şahsın fiziki olarak benzerlik gösterdiği belirtilmiş ama hangi fiziki özelliğinin benzediğine raporda değerlendirilmemiştir. Görüntüye dikkatlice bakıldığında önümüzde sanık fırıncı arkadaşların olduğu görülmektedir” dedi.

AKBULUT: “PARALEL OYUNU OLABİLİR”

Sanık Yalçın Akbulut, raporun hazırlandığı dönemde TÜBİTAK’ta çalışanların paralel örgüt üyesi olabileceğini belirtti ve “Ben görüntüde 2 saniye görülmeme rağmen buna raporda yer verilmemiştir. Paralel operasyonları kapsamında TÜBİTAK’ta çok sayıda çalışan uzaklaştırılmıştır. Dolayısıyla bu raporun o dönemde hazırlandığı göz önünde bulundurulmalıdır. Raporun tekrar liyakat sahibi kişiler tarafından değerlendirilmesini talep ediyorum. Bu şahıslar DHKPC örgütü tarafından devrim şehidi olarak ilan edilmiş, devletimizin görevlileri de vatan haini ilan edilmiş, özgürlüğümüz, ailemiz, elimizden alınmıştır. Ali İsmail Korkmaz’a rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Adaletin suçsuz insanlar üzerinden yapılandırılmamasını ve beraatimi talep ediyorum” şeklinde konuştu.

Hüseyin Engin, İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever de suçsuz olduklarını ileri sürdü ve beraatlerini talep etti. 

“OĞLUMU KENDİ ÇOCUĞUNUZ YERİNE KOYARAK KARAR VERİN”

Baba Şahap Korkmaz, davanın bozulmasına karşı, “Benim oğlum daha çocuktu. Onu bilerek, isteyerek, kasten vurdular. Gerçek cezasını almalarını istiyorum ve adaletin gerçekten işlemesini istiyorum. Sizin de elinizi vicdanınıza koyup, çocuklarınızı, kardeşlerinizi göz önünde bulundurarak, sokak ortasında kasten öldürülenler göz önünde bulundurularak adaletli davranmanızı istiyorum” dedi.

“OĞLUM BU YIL MEZUN OLACAKTI”

Anne Emel Korkmaz ise “Benim oğlum bu sene mezun olacaktı. Ama üç senedir katillerin cezalandırılması için uğraşıyorum. Buraya her geldiğimde içim yanıyor. Her seferinde oğlumun nasıl katledildiğini onların yüzüne bakarak dinledim. Elinizi vicdanınıza koyup oğlumu çocuğunuzun yerine koyup ona göre ceza vermenizi istiyorum” dedi.

Ağabey Gürkan Korkmaz, da “Adil bir ceza verilmesini talep ediyoruz. Yargıtay’ın bozma ilamı için de avukatlar gerekli açıklamayı yapacaktır” diye konuştu. Ali İsmail Korkmaz avukatı Ayhan Erdoğan ise savunmada eksiklik görmediklerini belirterek, “Davanın geciktirilerek adil bir sonuç çıkmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

SANIKLARA AYNI CEZAYIVERİLDİ, 3'Ü TAHLİYE OLDU

Sabah 09.00'da başlayan, saat:12.00'ye kadar süren duruşma, karar verilmek üzere 14.00'a ertelendi.  Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucu sanıklara yine daha önce verilen cezaların verildiğini açıkladı. Buna göre, Afyonkarahisar'da tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan hakkındaki yeniden 10 yıl 10 ay, Çorum E Tipi Cezaevi'nde tutuklu polis memuru Yalçın Akbulut'a da 10 yıl hapis cezası verdi. Afyonkarahisar E Tipi Cezaevi'nde tutuklu fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e de yine 6'şar yıl 8'er ay hapis cezası veren mahkeme, daha önce tahliye olan Ebubekir Harlar'a 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Tutuksuz sanıklar polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar'in ise beraat ettiği açıklandı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'in, tutuklu bulundukları süreyi göz önüne alarak tahliye edilmesine karar verdi.