Prof. Dr. Gümürdülü, yaptığı açıklamada, aşırı alkol tüketenlerde sıklıkla karaciğer yağlanması görüldüğünü bildirdi. Yağlanmanın genellikle hiçbir belirti oluşturmadan sinsi bir şekilde ilerlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Gümürdülü, yağlanmanın ileri ki safhalarında karaciğer hasarına sebep olan hepatit ve siroz gibi rahatsızlıkların ortaya çıktığını anlattı.

Aşırı halsizlik görülür

Prof. Dr. Gümürdülü, karaciğer yağlanması kritik düzeye ulaştığında kilo kaybı yaşattığını belirterek, şöyle devam etti:
“Aşırı halsizlik belirtisi oluşur, karın bölgesinde ağrılar yaşanır. Ayrıca sürekli mide bulantısı ile birlikte yediğini çıkarma, şiddetli baş ağrıları, nefes kokusunun değişmesi, mide ve karın kısmında sürekli görülen şişkinlik ile hazımsızlık, ciltte kaşıntı, göz kızarıklıkları ve hafıza zayıflığı yaşanır.”
Prof. Dr. Gümürdülü, fazla şişman kişilerde karaciğer yağlanması belirtilerinin alkol tüketimine bağlı olarak daha sık görülebileceğini vurguladı.

Tek yöntem alkolü bırakmak

Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, alkol kullananlarda akut hepatit görülebileceğini, bu kişilerin aniden feci bir tabloyla karşılaşabileceklerine dikkat çekerek, “Alkol ciddi toksikasyon (zehirlenme) yapabilir. Bu bir duble alanda da, kronik içicilerde de olabilir. Tek tedavi yöntemi alkolü kesmek ve mevcut izleri yağlanmayı ve oluşturduğu etkileri ortadan kaldırmaktır. Alkole bağlı karaciğer hastalıklarında tek tedavi alkolü bırakmaktır. Kaliteli ve dengeli bir yaşam sürdürmektir” diye konuştu.

Ölüme kadar götürüyor: Havalar ısınca iyice yayılmaya başladı Ölüme kadar götürüyor: Havalar ısınca iyice yayılmaya başladı

Alkole bağlı karaciğer yağlanması belirtileri yaşandığında kesinlikle uzman bir hekime başvurulmasını tavsiye eden Gümürdülü, “Aksi takdirde ilerleyip ölüme bile sebebiyet verecektir. Kişilerin temkinli davranarak sağlığını riske atmaması gerekir” dedi. (Kurumsal)