Kayseri’de faaliyet gösteren Tunçkaya İnşaat hakkında, yaptığı binaları birden fazla kişilere sattığı iddiasıyla dava açıldı. Kayseri Adliyesi 1. Ağır ceza mahkemesin dolandırıcılık iddiasıyla açılan davanın ilk oturumuna bugün başladı. Mahkeme 12 Haziran’a ertelendi.
Kayseri Cumhuriyet meydanında eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar Tunçkaya inşaatı kendilerini dolandırdığı iddiasıyla mahkemeye başvurdu.
Evlerinden Çıkmak Zorunda Kaldılar
Tunçkaya inşaattan sadece sözleşme yaparak ev satın alan vatandaşlar daha evlerinin tapusunu dahi alamadan, aynı evi başkalarına da satıldığını öğrenerek hayal kırıklığına uğradılar. Evlerine oturanlar ise kendilerinin sandığı dairenin başkasının adına tapuverilmesi nedeniyle tadilat yaptıkları evlerden çıkmak zorunda kaldılar.
Mağdurlar Haklarını Mahkemede Aradı
Kayseri’de ev sahibi yapmak vaadiyle vatandaşı dolandırdığı iddiasıyla d1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılan Tunçkaya İnşaat yetkililerinin yargılanmasına başlandı. İlk duruşmada 3 sanık hakim karşısına çıkarak ifade verdi. Vatandaşlar ilgili şirketin ev verme vaadiyle kendilerinden para aldığını sonrasında tapuları iade etmediğini savundu. Vatandaşların katılmadığı mahkemede Avukat Şükran Merve Doğan haklarının iade edilmesinin suçluların cezalandırılmasını istedi.
Firma Vatandaşı Suçladı
Kayseri Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Tunçkaya İnşaat yetkililerinden üç kişinin ifadesi alındı. Şirket ortaklarında T.Ç. vatandaşın parasını tam olarak ödemediği için aralarında sorun yaşandığını söyledi. T.Ç. ,”Vatandaşlarla yaptığımız anlaşmada paranın bir kısmını aldık. 900 bin liraya sattığım evlerin 500 bin lirasını peşinat olarak aldık. Geri kalan 400 bin liranın ödenmesi halinde tapuların teslim edileceğini belirttik. Tapu teslimi ve geri kalan miktarın ödenmesi için vatandaşa yaptığımız çağrılardan sonuç alamadık. Vatandaş görüşmeye ve para ödemesi için gelmedi. Biz de bu süreçte evleri başkalarına sattık. Çağrımızdan sonra gelen vatandaşlara geri kalan 400 bin lirayı ödemeleri halinde başka daire verelim dedik. Kabul etmediler. Vatandaşın zararını karşılamaya hazırız.” dedi.
“Firma Bizi Sürekli Oyaladı”
Mahkemeye SERBİS ile bağlanan D.F.Ç firma yetkililerinin ifadesini yalanlayan açıklama yaptı. D.F.Ç. ,” Paramız hazırdı. Firma yetkilileri bizi sürekli ertelediler. Hatta firma yetkilisi T.Ç.’ye telefonla dahi ulaşamadık. Bizlere vaad ettikleri evlerin tapularını bir türlü vermediler. Hatta araştırma yaptığımızda evi başkalarına sattıklarını öğrendik.
Evlerini Sattılar Sığıntı Yaşamaya Başladılar
Mahkemeye SERBİS ile bağlanan D.F.Ç. İnşaat firmasının parasını ödeyebilmek içi Konya’daki evlerini satmak zorunda kaldıklarını, yeni evlerine geçemedikleri için akrabalarının yanına yerleştiklerini anlattı. D.F.Ç., “Geri kalan parayı ödediğimizde evimize oturabileceğimizi söylediler. Bide yaşadığımız evi satarak para temin ettik. Sonrasında bize satılan evin başka birine daha satıldığını öğrendik. Konya’daki evimizden olduk. Buradaki evimizi de alamıyoruz. Evsiz kaldım, ailemin yanına taşındım Başka daire verelim dediler. Araştırdım bana verecekleri daireyi de daha önce iki kişiye daha sattıklarını öğrendim. Hatta oturmadığımız evin doğalgaz parasını da bize ödettiler.”şeklinde konuştu.
Mahkeme 12 Haziran’a ertelendi.
Mahkeme heyeti dinlenmeyen tanıkların ve eksik evrakların tamamlanması için 12 Haziran tarihine ertelendi.
Para İadeleri İçin Mahkeme 4 Ay Süre Tanıdı
Tunçkaya inşaat firmasının vatandaşın zararını ödemesi taraftarı olması sonrasında hakim firmaya süre verdi. Firma ortağı T.Ç. vatandaşlardan aldıkları paraların iadesi için mahkemeden 4 ay süre istedi. 12 Haziran’a ertelene davada hakim 4 ay içinde vatandaşların paralarının iade edilmesine karar verdi.
Avukat Şükran Merve Doğan inşaat firması yetkililerinin yaptıkları sözleşmeye kendilerinin uymadığını vatandaşın haklı olarak sözleşmesi tek taraflı fesih ettiğini belirtti. Doğan, “Vatandaş yaptıkları sözleşmeye göre nasıl hareket etmesi gerektiğini biliyordu. Ancak firma sözleşme öncesinde vatandaşa sattığı evi başkasına devir etmiş olduğunu tapu kayıtlarında görüyoruz. Tapu kayıtlarını mahkemeye sunduk. Firma sözleşme feshinde kendilerini haklı buluyor. Ancak bu durum suçtan kaçmaya dayalı beyanlardır. Haklı bir fesih yapılsaydı, sonradan alına 2 bin 500 liranın gerekçesini açıklamaları gerekir. Yaptıkları nitelikli dolandırıcılığa girmektedir. Cezalandırılacaklarını ümit ediyoruz. Mahkemenin kararını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.