Kayseri Büyükşehir Belediyesi kamunun uğratıldığı zararı saklarcasına hiçbir bilimsel veri ve piyasa şartlarını içermeyen açıklamasında, kanun, kural ve resmi uygulamalarla 221 villa parselinin satışında sıkıntı olmadığını anlatmaya çalıştı. Ancak tüm bunlar belediye tarafından her biri 100 bin liraya satılan villa parselinin, piyasa şartlarında 300 bin liradan başlayan fiyatlarla el değiştirmesine engel olamadı ve bu tür ilanlar ve satış işlemleri ile Kayseri emlak piyasasında hissedilir bir hareketlilik de yaşattı.

Gelelim Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı; sözde yazılı açıklama ile kamuoyu tepkisini azaltmayı hedefleyen ve bu hırs ve gözü dönmüşlükle gazetemizi asılsız ve doğru olmayan haber yazmakla suçlayan ve de mızrağın çuvala sokulmaya çalışıldığı hertürlü ciddiyet ve de izandan yoksun cevabi değerlendirmelere…

Herşeyden önce Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç öncelikli olarak daha önce Melikgazi Belediye Başkanı iken deneyip de vazgeçtiği toplu satışları neden bu sefer hem de 221 villa parseli için tercih ve bu tercihde de ısrar ettiğini AÇIKLAMALIDIR. Ama bu açıklama kuşları güldürecek tarzda değil mantık ve akıl çerçevesinde olmalıdır.

Şimdi belediyenin cevabi yazısındaki açıklamaları sırayla doğruları bir kez daha yazarak bir kere daha yanıtlayalım:

1-Taşınmazın düşük bedelle satıldığı yönündeki iddia gerçek dışıdır. Açıklamanın başındaki bu cümle; tamamen suç bastırmaya yönelik klasik suçlu psikolojisiyle hazırlanmış bir demagojik açıklamanın özet cümlesi gibidir.

Değer tesbiti için bilgi aldığınız yerler ya sizinle kafa bulmuş ya da onlara da ayar verilmiş çünkü sizin verdiğiniz satış muhammen bedeli ile sizin sattığınız yerden daha kötü bir yerde olan Kocasinan ilçesindeki……arsalarının parseli sizinkinin enaz iki katına satılmıştır. Kocasinan Belediyesi nasıl oluyor da oralar için yüksek fiyatlar belirleyebiliyor da Büyükşehir Belediyesi bu fiyatlara ulaşamıyor. Zaten fiyatların nasıl sudan ucuz olduğu alanların hemen emlak sitelerinde sayfa sayfa verdiği ilanlarla anlaşılmaktadır. Hatır gönül ile belirlenebilecek olan fiyat tespit komisyonu ya cidden bunu hatır gönül ile yapmış ya da işin içinde başka işler olmalı ki bu derece düşük fiyatlara satışa çıkan arsalar peynir ekmek gibi satılmıştır. Ertesi gün de aynı yerler iki üç hatta beş katına satışa çıkarılmış ve alıp satanlar çok kısa sürede yüzbinlerce lira para kazanmıştır. Bunun müsebbibi de sözümüz ona Büyükşehir Belediyesindeki oluşturulan kıymet takdir komisyonudur, zira belirledikleri fiyatlar o kadar komik kalmıştır ki bunun üzerinden yapılan satış sonrası aynı yerlerin fiyatları fırlamıştır.

Kurum 40 milyon zarara uğratılmamıştır iddia edilen fiyatlara satışın olmadığı teyit edilmiştir denen açıklamada kime ve nerede teyit edildiği tek cümle ile bile açıklanmamıştır. Oysa belediyenin parselini 100 bin liraya sattığı villa parsellerinin fiyatları hala emlak ilanlarında en ucuzu 300 bin lira olarak durmakta ve sürekli de satılarak el değiştirmektedir. Ayrıca ihaleyi alanlar bir süre sonra satışı 100 bin liradan olan işlemleri durdurmuş ve artık bu fiyata arsa yok demiştir. Bu beyan bile arsanın ederinin 100 bin liradan fazla olduğunu defaatle ispat etmektedir.

Silahlı Saldırıya uğrayan Gazeteci Azim Deniz'den İlk Açıklama Silahlı Saldırıya uğrayan Gazeteci Azim Deniz'den İlk Açıklama

2- Tahsilatın zamanında yapılmadığı iddiası da doğru değildir diyerek, yine komik bir değerlendirme ve suçluluk psikoloji ile yapılan açıklamadan örnek verilmiştir. Çünkü bizatihi ödeme yapamadıklarını ihaleyi alan kooperatif yazılı olarak beyan etmiş bunun üstüne bugüne kadar olduğu gibi ihale iptal edilme yoluna gidilmesi gerekirken aksine yepyeni ve bugüne kadar Kayseri de hiç ama hiç uygulanmamış bir ihale ortaklık formülü bulunarak ihaleyi alana süre verilmiştir. Zamanında ve sıkıntısız aldıysanız neden ihaleye ortak alma formülünü devreye soktunuz madem sıkıntı yoksa ihaleyi alan kooperatif yetkilileri neden ödeme yapamayacaklarını sıkıntı olduğunu belirterek ihaleye ortak alınma formülünün devreye sokulmasını istemiştir.

Ve deniyor ki bu açıklamada belediyenin paraya acilen ihtiyacı olduğu için ihaleye ortak alınma formülü devreye sokulmuş ve ödeme yapılması sağlanmıştır deniliyor. İyi de o zaman neden daha işin başında ihale şartnamesinin ödeme bölümüne 2 ay ödemesiz diye bir maddeyi hiç gereği yokken koydunuz, hani belediyeye para acil lazımdı. Bu bile kurgunun hangi amaçla olduğunun açık göstergesidir

3- Üst düzey belediye yetkilileri ihale ortağı olduğu yönündeki haberin doğru olmadığını söylüyorsunuz. Bu da komik, zira İMAR AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Altıntuğ belediyeye ait şirketin üst düzey yöneticisi değil midir ? Şirket de olsa bu şirket belediyenin değil midir ? Kaldı ki belediyeden mühendislerin alması kanuni olsa dahi ahlaki midir, eğer ahlak ve kul hakkı sizleri ilgilendiriyorsa tabi ki.

Siz satışın parasını tahsil etmediniz adeta zorla ve müthiş kolaylıklar sağlayarak Kayseri’de bugüne kadar yapılmayanları her nedense bu şahıslar için yaparak paranızı kurtarabildiniz. Ve parsellerin her biri 100 binliradan satıldığı ve bu rakam da çok ucuz olduğu için kapış kapış birkaç hafta içinde satışı olup 15 milyon lira belediyeye ödendi. Yani bu ödemenin yapılması ihaleyi alanın sıkıntısı olmadığından değil tam aksine sıkıntısı olup ödeyemediğinden sizin açtığınız yol üzerinden giderek ve sizin üç kuruşa sattığınız parselleri aynı bedelle elden çıkararak bu paraları size ödeyebildiler.

Kaldı ki, kalan parselleri 100 bin liradan almaya hazır enaz 500 kişi sırada beklemektedir, eğer bu rakamlar normal ise ihale ortağı olan şahıslar neden kalanları da aynı parayla satmıyor

Sonuç olarak asıl söylemek ve sormak istediğimiz şu ;

Sayın Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç işte soruyoruz,

1-Encümen kararları ne zamandan beri gizli ve kişisel verileri koruma kanunu kapsamına girdi ki, Hüseyin Beyhan bey bu encümen kararlarıyla ihale ortaklıkları onaylananları açıklamayız diyor ve saklıyor. Oysa encümen kararlarının tamamı yasa gereği kamuoyuna açıktır ve siz bunu vermek zorundasınız. Bu bilgileri Hüseyin Beyhan neden gizlemektedir bunun yasal dayanağı nedir ?

2- Açıklamanızda ihaleyi alan kurum olarak adı açıklarken neden sadece Bağlar Kooperatifi diyorsunuz açık adını niye söylemiyorsunuz ?

3- Esnafın kan ağladığı bir süreçte hele ki salgının daolduğu bir dönemde hangi esnaf villa parseli alacak ki, esnaf odaları ve bağlar kooperatifi adıyla bir kooperatif kurularak esnaf odası yöneticileri bu işe soyunmuştur ?

4- Ve siz Sayın Memduh Büyükkılıç Melikgazi Belediyesi’nde iken bir ihalede 7 adadan ibaret bir konut arazisini toplu olarak satmak isterken ihale katılımcılarının itirazı üzerine tek tek satışa döndünüz ve 11 milyona satılacak arsalar 24 milyona satıldı. O zaman Melikgazi Belediyesi’nde bunu yaparken şimdi hangi ilişkiler gereği toplu satışta ısrarcı oldunuz eğer bir ilişki gereği değilse hangi gerekçe ile yine bu toplu satışta ısrarcı oldunuz.