Gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir konuma sahip olan Çin ve Türkiye, birbirini tamamlayabilen iki ülke olarak, yeni strateji ve işbirliği çerçevesinde ticari olarak önemli bir noktaya geldiler. Bu bağlamda Çin Hükümeti’nin uygulamaya koyduğu OBOR projesinin en büyük ayaklarından birini de Türkiye oluşturuyor. İpek Yolu’nu 3 koridor üzerinden canlandırmak isteyen küresel ekonominin büyüme motoru Çin’in, Türkiye’nin içinde yer aldığı orta koridora yapacağı yatırımların toplamının 8 trilyon dolar, sadece ulaştırma alt yapısı için 40 milyar doları bulması bekleniyor. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars, Edirne-Kars Demiryolu projeleri Türkiye’nin orta koridordaki gücünü arttırıyor. 21. yüzyıl İpek Yolu Projesi’nin amacı Çin’e uzak birçok ülke ve bölgeye komşu yapmaktır.

Bu anlamda Çin ile Türkiye arası ticari ilişkilerde en büyük platform olma özelliğine sahip olan China Homelife fuarı’nın önemi ortaya çıkıyor. 2018 yılında 500 Çin’li firmanın katıldığı ve yaklaşık 12 bin iş dünyası profesyonelinin ziyaret ettiği China Homelife Turkey Fuarında 478 ikili iş görüşmesi ve toplamda 27 milyon dolarlık iş hacmi gerçekleşmiş, 2019 yılında 800’den fazla firmanın katılımıyla 12.000 m2’lik bir alanda gerçekleşecek ve 650’ün üzerinde ikili iş görüşmesi yapılması planlanmaktadır. 23 - 25 Mayıs 2019 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezinde Sinerji Uluslararası Fuarcılık organizasyonunda düzenlenecek olan fuarı bu yıl yaklaşık 15 bin iş dünyası profesyonelinin ziyaret etmesi beklenmektedir. Türk Standartlarına uygun olarak tüm kontrollerden geçmiş tekstil, hazır giyim ve aksesuarları, ev tekstili, inşaat malzemeleri, el aletleri ve hırdavat, ev gereçleri, elektrikli ev aletleri, mobilya, elektronik eşyalar, hediyelik eşya, züccaciye, mutfak ve banyo armatürleri, gıda ve teknolojileri, makine sanayi ve ekipmanları, lojistik, LED ve aydınlatma ürünleri başta olmak üzere 50 binin üzerinde ürün yer alacak.

Basın toplantısında ticari ilişkinin önemine ve kültürel paydaşlığa değinen China Homelife Fuarı Anadolu Ziyaretçi Koordinatörü Eser Mutlu; “Yaşamakta olduğumuz küresel kriz ortamında ve yükselen piyasaların dünya ekonomisine hakim olacağı yeni dönemde Türkiye ve Çin daha fazla ticaret ve işbirliği yaparak, dünya meselelerine karşılıklı çıkarları gözeten çözümler bularak zenginleşmek zorundadır. İki ülke arasındaki dostluğun gerçek tanığı olan tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırma projesini hızlandırma gayreti içinde olmalıyız. Böylelikle daha derin ekonomik ilişkilerle ulaşılabilecek, ikili ticaret hacmi de gerçek potansiyeline ulaşabilecektir. Kayseri’nin bu yol üzerindeki önemi ve değeri de günden güne artmaktadır. Tarihi İpek Yolu’nun ayaklarından en önemlilerinden biri olan Kayseri’nin günümüzdeki gelişimine baktığımızda da göz ardı edilmeyecek rakamlar çıkıyor ortaya. Kayseri’nin sahip olduğu sanayi üretim kapasitesi ve çeşitliliği dış ticareti de geliştirdi.’’ şeklinde konuştu.

Anadolu’nun Ticari Gücü İstanbul’da Ağırlanacak

Çin ile VIP Alıcıları Türkiye’nin ticaret merkezi İstanbul’da buluşturmayı hedefleyen China Homelife Turkey 2019 fuarında, “Anadolu VIP Alım Heyetleri” kapsamında tüm Anadolu’dan 1500 firma, “Yurt Dışı VIP Alım Heyetleri” kapsamında Güney Afrika, Cezayir, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Irak ve Bulgaristan gibi birçok ülkeden 2500 seçkin firma İstanbul’da ağırlanacak. Düzenlenen “Anadolu VIP Alım Heyetleri” programı kapsamında VIP alıcılara 4 yıldızlı otelde konaklama, ikili iş görüşmeleri, Çince-Türkçe bilen tercüman desteği ve seçkin üreticilerle önceden randevuların belirlenmesi gibi ayrıcalıklı hizmetleri ücretsiz olarak sunulacak.

Eski Bakan Tüfenkci'den Melikgazi'nin Projelerine Övgü Dolu Sözler! Eski Bakan Tüfenkci'den Melikgazi'nin Projelerine Övgü Dolu Sözler!

Her yıl katlanarak büyüyen China Homelife Fuarında bu yıl 800 Çinli marka yer alacak. 15 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuara alım heyetleri kapsamında Anadolu’dan gelecek olan profesyonel alıcıların otel konaklamaları organizatör firma tarafından karşılanmakta olup sadece yerli yatırımcılar değil Bulgaristan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, İran ve tüm Avrasya bölgesinden gelen 2500’ün üzerinde üst düzey yönetici de organizatör tarafından ağırlanacak ve 650’ün üzerinde ikili iş görüşmesinin de yapılması sağlanacaktır. Çin ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler açısından büyük önem arz eden China Homelife fuarında Uzakdoğu potansiyelinden faydalanmak isteyen girişimciler için önemli bir fırsat niteliğini taşıyor.

Dünya ticaret arenasında Çin ürünlerini tanıtmak için düzenlenen China Homelife fuarlar serisi; Türkiye, Polonya, Meksika, Mısır, Brezilya, Ürdün, Güney Afrika, Hindistan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran olmak üzere 11 ülkede yılda bir kez düzenlenir. Çin Hükümeti tarafından katılım maliyetlerinin yüzde 100’ünün karşılandığı fuar, ülkemizin jeopolitik konumu sayesinde her iki ülke ekonomisi için de büyük önem arz ediyor. Kurumsal