Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilere olan desteklerini sürdürüyor. Üretimin artması için üreticiye ödenen destek ödemelerinde yeni bir model hayata geçiyor. Bakanlık tarafından ilan edilen yeni modele göre; üreticiler destek ödemelerini üretim döneminden önce alabilecek. Üreticilerin en çok şikayet ettiği konuların başında gelen maliyet konusu için de Bakanlık tarafından önemli bir adım atılmış oldu.
Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli
İlk kez 3 yıllık ödeme planı oluşturulan destekleme ödemelerine ilişkin yeni düzenleme; 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni Destekleme Ödemeleri Nasıl Olacak?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ‘Bitkisel Üretimde Yeni Destekleme Modeli’, çiftçiler tarafından da merak edilmeye başlandı. Bakanlık, yeni modelin detaylarını paylaştı.
Buna göre; İlk kez bitkisel üretim destekleri 1 yıl yerine 3 yıl olarak açıklandı.
Yine ilk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı.
Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi.
Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak.
Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek.
Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak.
Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak
Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek
Karar Çiftçinin
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın konuya ilişkin açıklamasında; “çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
3 Yılı Kapsayacak
Yeni destekleme modeline göre, üreticilere ödenen destekleme ödemeleri 3 yıllık olarak planlandı. Böylelikle üreticilerin, daha planlı üretim yapması amaçlanıyor. 2024-2025 üretim sezonuyla başlayan 3 Yıllık Bitkisel Üretim Planlaması ve 2025-2026-2027 üretim yıllarını kapsayacak.