Asgari Ücret İçin Korkutan Senaryo: Felaket Bir Şey Olacak! Asgari Ücret İçin Korkutan Senaryo: Felaket Bir Şey Olacak!

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzerine Çorum’a giden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çorum ve Yozgatlı iş adamlarının katılımıyla düzenlenen 'Tedarik Zinciri Toplantısı'na katıldı. İş dünyasının temsilcilerine seslenen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ekonomik kalkınma ile ilgili hedefler hakkında açıklamalarda bulundu.

Toplantının Türkiye’nin kalkınma hamlesinin bir parçasıdır olduğunu dile getiren Oktay, “Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlayan Türkiye’nin kalkınma baktığımızda iyi hatırlayın sadece iki sayılı rakamlarla yola çıktı. 80’lere gidersek tek rakamlı sayılardı. Sadece 1 milyar 2 milyar dolarla yola çıktık. Bugün ki iddiamız çok farklı. Türkiye’ye olarak bambaşka iddiaların peşindeyiz. 2002 yılında koyduğumuz hedefleri düşünün. 2023 hedeflerini düşünün. 500 milyar hedeflerini düşünün. Biz o hedeflerimizden zerre geri adım atmadık. Cumhurbaşkanımızda hedeflerinden zerre geri adım atan bir lider değildir. Çok daha ileri gitmek için farklı yollara araştırmanın peşinde. Biz de onun hızına yetişmek için hep birlikte çalışıyoruz. Biz derken sadece kendimi veya milletvekillerin, valileri kast etmiyorum. Sizleri de kastediyorum. Her bir ilimizin kalkınma hamlesine buna Şırnak ve Hakkari dahildir. Samsun, Sinop dahildir. Her bir ilçe buna dahil olmak zorunda. Bizim dünyada koymuş olduğumuz hedeflerimize yürüyor olma şansımız istediğimiz hızla yürüyor olma şansımız olmaz. Çorum ne kadar çalışıyorsa Yozgat’ta çalışmak zorunda. Kayseri ne kadar çalışıyorsa Amasya o kadar çalışmak zorunda. İhracata bir o kadar katkı vermek zorunda. Vergi boyutunda, gelirler boyutunda katkı vermek zorunda. Hepimizin bu işi omuzlamamız gerekiyor" diye konuştu.

"81 VİLAYETİMİZİN TAMAMININ İLERLEMESİNİ, GELİŞMESİNİ, EKONOMİK OLARAK ŞAHA KALKMASINI ARZU EDİYORUZ"
Ülkemizin benimsemiş olduğu kalkınma hedefleri doğrultusunda, topyekûn kalkınmaya önem verdiklerini anlatan Oktay, “Sadece belli şehirlerin, belli bölgelerin değil, 81 vilayetimizin tamamının ilerlemesini, gelişmesini, ekonomik olarak şaha kalkmasını arzu ediyoruz. Bölgeler arası ekonomik dengesizliklerin ve bölgede iller arası gelişmişlik farklılıklarının,yerelden kalkınmayı güçlendirerek azaltılması, öncelikli stratejik hedeflerimiz arasındadır.Üreterek ve ihraç ederek gelişen Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için her bir ilimizin üzerine düşen katkıyı vermesi gerekmektedir.Gelişmiş veya görece daha fazla gelişmiş illerimizin ise bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmek için kazan kazan anlayışıyla bu hamleye öncülük etmesi önem arz etmektedir. Özellikle görece daha az gelişmiş illerimizin üretim odaklı yerelden kalkınma anlayışına sahip olması önemlidir. Bir ülkede büyük ırmakların bulunması, tüm topraklarını sulamaya yetmez. Her ilin, her ilçenin kılcallarına ulaşan, hayat veren pınarlara, derelere ihtiyaç vardır. Kendini ve kaynaklarını tanıyan, ülkenin ve dış pazarların ihtiyacını bilen, çevresi ve ülkenin dört bir yanındaki iş insanlarıyla bağlantılı, sürekli gelişen sanayicilerimiz hem şehirlerinin hem de bölgelerinin kalkınmasında söz sahibidirler. İllerimizin kendi iç dinamizmleri ile ülkemizin yerelden kalkınma hamlesini güçlendireceklerine inanıyorum.Bu çerçevede yerel katma değer artacak, yerel istihdam güçlenecek, işsizlik azalacak ve toplumsal refahın dağılımı daha dengeli hale gelecektir. Yerelde komşu illerin iş birliği sonucu birbirlerinin “karşılaştırmalı avantajlarından” yararlanma fırsatı doğacaktır. Bu şekilde daha fazla üretim yapacak, daha fazla istihdam oluşturacak, oluşturulan katma değer daha hızlı artacak ve refah birlikte daha hızlı yükselecektir.Bu da göreli olarak daha az gelişmiş illerimizde zihinsel dönüşümü kaçınılmaz hale getiriyor. Bu aynı zamanda bir fırsattır da. Çünkü bu illerimizde katma değer yaratma potansiyeli daha yüksektir.Bu zihinsel dönüşüm ilin kendi kalkınmasını, kendisinin tetiklemesi ve bunu yapabilmek için gerekli donanıma sahip olacak şekilde kendisini sürekli geliştirmesi anlamına geliyor. Ulaştığı başarılarla yetinmeyen, devamlı üreten ve gelişen bir anlayışı tüm illerimizde yaygınlaştırabilirsek birbirini devamlı yukarı taşıyan bir ticaret ağı oluşturabiliriz. Bugün, Orta Anadolu’da bölgesel kalkınmaya destek olmak amacıyla gerçekleşen bu buluşmada, sizlerin arasında oluşacak sinerjinin ilk adımlarına şahitlik edeceğiz” şeklinde konuştu. İHA