Kamuyu 25 milyar lira zarara uğratan firmalara yönelik ‘Demir yumruk’ operasyonu kapsamında örgüt kurucusu olduğu iddia edilen Hüseyin Eryılmaz'ın da aralarında bulunduğu 46 kişi hakkındaki soruşturma tamamlandı. Hüseyin Eryılmaz hakkında ‘Suç örgütü kurmak’ suçundan 8 yıla kadar, ‘Suç örgütü kapsamında zincirleme şekilde kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık’ suçundan ise 35 yıla kadar hapis cezası istendi.
Ankara merkezli 29 ilde düzenlenen ve 29 şüphelinin tutuklandığı 'Demir Yumruk' soruşturması çerçevesinde, örgüt kurucusu Hüseyin Eryılmaz, 4 yönetici ve 14 üye olmak üzere toplamda 19 kişiye "örgüte üye olmak" ve "dolandırıcılık" suçlarından hapsi istendi.
Savcılık, Hüseyin Eryılmaz grubuna yönelik soruşturmayı tamamlayarak iddianame düzenledi.
İddianamede, aralarında Hüseyin Eryılmaz ve yöneticilerin de bulunduğu 5 kişi hakkında 14 yıldan 43 yıla kadar hapis cezası istendi. Soruşturma çerçevesinde hazırlanan 2’nci iddianamede 46 şüpheli yer alırken, aralarında Hüseyin Eryılmaz’ın da bulunduğu 5 kişinin örgüt yöneticiliği, 14 kişinin örgüt üyeliği, 27 kişinin ise dolandırıcılık suçundan cezalandırılması istendi.
İddianame, Ankara 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Olay
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 3 ayrı suç örgütüne yönelik 29 ilde düzenlenen 'Demir Yumruk' operasyonunda gözaltına alınan şüphelilerden, aralarında Erol Eşrefoğlu (Evcil), Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak'ın da bulunduğu 29 kişi tutuklandı. Şüphelilerden bazıları itiraz üzerine daha sonra serbest bırakıldı. Savcılık, 3 ayrı gruba ayırdığı soruşturmada 71 şüphelinin yer aldığı Hüseyin Eryılmaz grubuna yönelik soruşturmayı tamamlayıp 46 kişi hakkında iddianame düzenledi.
İddianamede, örgütün kurucusunun Hüseyin Eryılmaz olduğu, Hulusi Belgü, Soner Eryılmaz, Muzaffer İzgi ve Mustafa Kırsaç'ın da yönetici olduğu belirtildi. İddianamede, 14 sanığın örgüte üye, 27 sanığın ise 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçunu işledikleri belirtildi.
FATURASIZ MAL ALIŞI İÇİN KODLAR KULLANMIŞLAR
İddianamede, örgütün dışarıdan aldığı kütük demiri fabrikalarda işlediği ve kütük demir alışverişinin çok büyük bir kısmının Hulusi Belgü adına kayıtlı şirket üzerinden yapıldığı yer aldı. Şirketin bu alışverişin büyük bir kısmını faturasız yaptığı, örgüt üyelerinin bu yüklü miktardaki faturasız mal alışını kendi aralarında 'B', 'İki' ve 'Alttan' olarak isimlendirdikleri belirtildi. İddianamede örgütün, faturasız alış-satışların ücretini banka hesapları üzerinden ödemeyerek başka bir şirket üzerine borç kaydettikleri, böylece sistem dışına çıkartılan bu paranın Çorum'da bulunan bir kuyumcuya teslim edildiği aktarıldı. Örgütün ayrıca küçük çaptaki birçok firmayla gerçek dışı ticaret hacmi yaratarak, sahte fatura kapaması yaptığı belirtildi. İddianamede, örgütün bu hileli hareketlerle vergisel veya diğer alacak hakkından mahrum kalan kamu tüzel kişisi devleti yüklü miktarda zarara uğrattıkları, örgütün ise milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiği ifade edildi.