Son zamanlarda sıkça meydana gelen depremler vatandaşları paniğe sürüklüyor. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi olarak adlandırılan depremde 11 ilin etkilenerek binlerce canımızı kaybetmemiz Türk halkının psikolojisini derinden yaralamış durumda. Depremin Kahramanmaraş merkezli olması Kayseri’nin de depremden etkilenmesine neden oldu. Kayserililer yaşanan bu felaketin ardından sıkça “Kayseri’de deprem olur mu” sorusunun cevabını araştırıyor. Deprem bilimci Adnan Evsen köşe yazsında Yeşilhisar’ın deprem riskini anlatan bir açıklama yayınladı.
Evsen, köşe yazısında Yeşilhisar Fay zonu hakkında bilgiler vererek şu ifadeleri kullandı; “Yeşilhisar Fay Zonu, Erciyes Çek-ayır Havzası’nı batıdan sınırlandıran, 40 km uzunluğunda, K-G genel doğrultusunda uzanan, doğuya eğimli, normal faylardan oluşan aktif bir fay zonu olarak tanımlanmaktadır. Yeşilhisar Fay Zonu, kuzeyde Gülbayır köyünün (Yeşilhisar, Kayseri) kuzeyinden başlar, güneyde Hacıbeyli köyünün (Niğde) doğusuna kadar uzanmaktadır. Yeşilhisar Fay Zonunun toplam uzunluğu 40 km olmakla birlikte, genel olarak birbirlerinden sağa ve sola sıçramalı yapıları ile ayrılan ve uzunlukları 6,5 km ile 16,5 km arasında değişen fay parçalarından oluşmaktadır” dedi.
Yazısında Yeşilhisar fay zonunun deprem riski hakkında da bilgiler veren Evsen, sözlerine şöyle devam etti; “Fay parametrelerinden hareketle Yeşilhisar Fay Zonunda 40 km uzunluğundaki fayın, fay uzunluğu esas alınarak yek pare halde kırılması durumunda 6,97 Mw büyüklüğünde, fayın parçalı kırılması halinde 5,93 ve 6,47 Mw büyüklükleri arasında, depremin bugün olması durumunda 6,34 Mw ve 6,55 Mw, 3000 yıllık tekrarlanma süresi içinde kırılması halinde 6,74 Mw büyüklüğünde deprem üretebileceği değerlendirilmektedir.
MTA gibi alanında güçlü bir kurumun aynı çalışma için deprem tehlike parametreleri birbirinden farklı olan iki farklı rapor ortaya koyması, kamuoyunda farklı anlaşılmalara ve kafa karışıklığına sebebiyet vermektedir. Bu farklı durumun düzeltilmesi yine aynı kuruma düşmektedir” ifadelerini kullandı.