Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 11 ilde yıkıma yol açmıştı. Türkiye’yi sarsan 2 büyük depremin üzerinden uzun süre geçmesine rağmen, günümüzde depremin artçıları yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem Kayseri dahil pek çok ilden hissedilmişti. Can kaybının olmadığı depremde, bazı evler hasar almış, 1 vatandaş ise yıkılan duvarın altına kalarak yaralanmıştı.
Yaşanan bu depremlerin ardından deprem bilimcilerden gelen açıklamalar vatandaşlar tarafından dikkatle takip ediliyor. Son olarak bir açıklama ise Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den geldi. İçelli sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Kayseri’den de geçen Ecemiş fayının da içinde olduğu bölgelerle ilgili bilgiler verdi.
‘Ecemiş Fayının Güneybatı Uzantısı İle İlişkili Olması Yüksek Olasılıktır’
Hangi bölgenin kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini vurgulayan İçelli, “Mersin Mut fayı güneybatı ucunda bir takım deprem serisi oluşmaktadır. Ana şok öncesi gerilim dağılımını yani öncü şoklar olabileceği ihtimal dahilindedir. Silifke, Mersin kıyı şeridi ile Namrun Fayı arasında yer alan çok sayıda küçük ölçekli faylar ve Ecemiş uzantılı kılcal kırıklar mevcuttur. Kayma hızları çok düşüktür. Üreteceği depremlerin 5.0/6.0 magnitüd civarıdır. Jeolojik ve morfotektonik özelliklerini incelendiğimizde düşey bileşene sahip sol yanal doğrultu atımlı fay karakteri baskındır. Bölgede yıkıcı olmayan orta büyüklükte depremlerin meydana gelebileceği söylenebilir. MS 97 de Uzuncaburç 7,4 ve MS 301 de Kızkalesi 7,2 deprem verisi bulunmaktadır. Bu depremlerin Ecemiş fayının Güneybatı uzantısı ile ilişkili olması yüksek olasılıktır” dedi.
‘Sadece Yerel Bir Gerilim’
Sözlerini sürdüren İçelli, şöyle konuştu: “Bu kırıklarda 6,0 üzerinde bir deprem beklentim olmadığı tekrar belirteyim. Sadece yerel bir gerilim deşarjı ya da 5 civarı bir ana şok öncesi gerilim dağılımı olabilir.”