Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli'den, Antalya’da meydana gelen depremler sonrası dikkat çeken bir açıklama geldi. İçelli, "Depremlerin 30 km den derinde olması ise olası bir 6,0/7,0 magnitud depremin de aynı derinliklerde olma ihtimalini yükseltmektedir” ifadelerini kullandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Yerin 32.69 derinliğinde meydana gelen deprem, bölge halkı tarafından korku ve paniğe neden oldu.
AFAD, depremi şu şekilde duyurdu;
-Büyüklük: 4.6 (Mw)
-Yer: Akdeniz - [58.86 km] Gazipaşa (Antalya)
-Tarih:2024-12-04
-Saat:12:09:10 TSİ
-Enlem:35.88778 N
-Boylam:31.82556 E
-Derinlik: 32.69 km
Ardından bugün sabah saatlerinde Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde 3.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. AFAD, depremi şu şekilde duyurdu;
-Büyüklük:3.5 (Mw)
-Yer: Akdeniz - [68.25 km] Gazipaşa (Antalya)
-Tarih:2024-12-05
-Saat:09:08:03 TSİ
-Enlem:35.87028 N
-Boylam:31.70694 E
-Derinlik:21.06 km
Ardından Akdeniz Bölgesi'ndeki sarsıntılar devam etti. AFAD'ın paylaştığı bilgilere göre, saat 23.53'te merkez üssü Akdeniz olan 4,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 34,18 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.
Bölgede meydana gelen depremler sonrası Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, güncel Akdeniz depremleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. İçelli, “Moho derinliği Akdeniz bölgesinde 24-40 km dir. Tektonik değişiklikler ve hareketler, yay geometrisine bağlı olarak heterojen olmakla birlikte, bazı bölümlerde bir zon boyunca yoğunlaşmaktadır. Sığ depremlerin azlığı ve yoğun olarak meydana gelen derin depremlerin fazla oluşu, dalma batma olayına işaret etmektedir” diye konuştu.
‘35 Günlük Deprem Dağılımı 745 Km Kare Alanda Homojen Bir Tutarlılık Göstermiştir’
Aksu Bindirmesi Anadolu’nun batıya kaçışı sırasında sıkışarak gelişmiştir diyen İçelli, “35 günlük deprem dağılımı 745 km kare alanda homojen bir tutarlılık göstermiştir. Bu depremlerin Hiposantr dağılımlarını analiz ettiğimizde kaynak zonunun Aksu Bindirmesi adını verdiğimiz Afrika levhasının Anadolu levhasının altına girdiği kesişim noktasını işaret etmektedir. Aynı zamanda küçük blok rotasyonlarının ana plakalardan bağımsız hareketleri sığ/derin bir sismisite yaratmakta ve karmaşık bir tektonik hareket oluşturmaktadır” ifadelerini kulandı.
‘6,0/7,0 Magnitud Depremin De Aynı Derinliklerde Olma İhtimalini Yükseltmektedir’
Sözlerini sürdüren İçelli, “Tarihsel dönemde büyük bir deprem kaydı olmaması ve halen aktif olmasından dolayı Sismik boşluk konumundadır. Depremlerin 30 km den derinde olması ise olası bir 6,0/7,0 magnitud depremin de aynı derinliklerde olma ihtimalini yükseltmektedir. Olacak anlamında değil, olması dahilinde muhtemel derinlikten bahsediyorum. Bahsettiğimiz derinlik ve büyüklükte bir deprem geniş alanda hissedilmesine rağmen, deprem dalgalarının kayaçlar tarafından soğurulması nedeni ile yıkıcı etkisi düşük olacaktır. Sığ büyük depremler az alanda hissedilir ve çok hasar verir, derin büyük depremler ise çok büyük alanda hissedilip az hasar verir.”