Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 11 ilde yıkıma yol açmıştı. Türkiye’yi sarsan 2 büyük depremin üzerinden uzun süre geçmesine rağmen, günümüzde depremin artçıları yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem Kayseri dahil pek çok ilden hissedilmişti. Can kaybının olmadığı depremde, bazı evler hasar almış, 1 vatandaş ise yıkılan duvarın altına kalarak yaralanmıştı.

Yaşanan bu depremlerin ardından deprem bilimcilerden gelen açıklamalar vatandaşlar tarafından dikkatle takip ediliyor. Son olarak bir açıklama ise Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den geldi.

‘Kayaçlarda Bulunan Pürüzler Hareket Etmeyi Engelliyor’

İçelli sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Düdüklü tencerenin üzerinde yaşıyoruz, bazen düdük tam tıkanıp uzun süre basınç birikiyor ve güüüm. Bazen tıkalı delikten bir yer bulup hafif hafif enerji dışarı salınıyor.

Minik Narin'in ölümünden 1 saat önceki görüntüleri çıktı! Minik Narin'in ölümünden 1 saat önceki görüntüleri çıktı!

Bazen ise delik tıkalı olmayıp creep dediğimiz yani sürekli olarak enerji harcanması, sürünmesi şeklinde deformasyon, yamulma, sürtünme kuvveti azalıyor.

Yarı akışkan ve elastikiyet özelliği olan malzeme yerkürenin derinliklerinde konveksiyon akımı oluşturuyor ve ısınan malzeme yukarı, soğuyan malzeme ise aşağı hareket ediyor. Isındıkça basınç artıyor. Bu kısır döngü devam ederken kabuk yapısının bileşenlerine göre deformasyonlar meydana geliyor. Kayaçlarda bulunan pürüzler hareket etmeyi engelliyor” dedi.

Kaynak: Sevilay Ay