Oruç tutan ve bu yüzden uzun sütre yaşadığı açlığın ardından, yenilen yemekle ortaya çıkan Reflü, mübarek günleri adete zehir edebilir. İftardan, sahura kadarki süreyi mide rahatsızlıklarıyla geçiren hastaların şikayetlerini azaltmak için çare ise; Reflü Diyeti.
Peki bu diyeti uygularken nelerden uzak durmalıyız?
Hafif ve az yağlı yemeklerle iftarın geçiştirilmesinin önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, meyve ve tatlı tüketimine de dikkat edilmesinin reflünün tetiklenmesine engel olacağını da ifade ediyor. Reflü hastaları için uyku düzeninin de önemli olduğuna dikkat eden uzmanlar, iftar ve sahur arasında tüketilen çerezlerinde mide de rahatsızlık yaratacağını bu yüzden Ramazan Ayı’nda gıda tüketimine dikkat edilmesi hususunda da vurgular yapılıyor.
Uzmanlar, özellikle oruç tutan Reflü hastalarının ilaçlarını düzenli alamaması nedeniyle yaşadıkları mide rahatsızlıklarının önüne geçebilmek için, iftarda ya dikkatli yemek yemelerini ya da Reflü Diyeti uygulamaları gerektiğini söyledi. Hastaların Reflü Diyetine sağdık kalmalarının, yaşayacağı sıkıntının önüne geçeceğini de belirten uzmanlar, sahurda hafif beslenme, yağlı, acılı, salçalı ve soslu gıdalardan uzak durulması gerektiğini özellikle önerdi.
Reflü diyeti, kızartılmış yiyecekler başta olmak üzere fastfood ve işlenmiş gıdalar, organik olmayan gıdalardan uzak durulan bir diyet türüdür. Reflü diyetinde, alkali ve yüksek lif içeren besinler tüketilir.
Mide sağlığı için Ramazan ayında paketli gıda tüketimi en aza indirilmelidir. Uzmanlar, vatandaşları özellikle hazır gıda sektöründen alışveriş yapmamaya yönlendirmektedirler.
Uzmanların önerdiği 'hafif beslenme' tekniğine uymayan bir diğer unsur asitli içekler ve aşırı kahve tüketimidir. Özellikle uzun süreli açlıktan sonra yemekle birlikte tüketilmesi hem mide hazım sorunu hem de şiddetli ağrılara sebep olacaktır.
Ülkemizde de çokça tüketilen işlenmiş et türleri özellikle Ramazan ayında mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
Ramazan ayında, iftardan sonra çikolata veya yapay tatlandırıcı kullanılan tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar tercih edilebilir.
Yemeklerin olmazsa olmazı soğan ve sarımsak eğer aşırıya kaçarsa mide yanmalarına neden olabilir. Bu tür yiyecekler iftar ve sahur arasında mideyi rahatlatmak yerine mide de ağrılara neden olacaktır.
Uzmanların şiddetle uzak durulması gerektiğini belirttiği soslar içlerindeki yapay tatlandırıcı ve yağlar nedeniyle mide sorunları yaratır. Uzmanlar özellikle soslardan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.