Pazarda 40 liradan satılıyor! Canan Karatay bunu yiyen hastalık yüzü görmez dedi Pazarda 40 liradan satılıyor! Canan Karatay bunu yiyen hastalık yüzü görmez dedi

“Gebe beslenmesi iyi olursa, doğacak çocuğun ileri ki yaşamında sağlığı iyi olur” düşüncesiyle “Gebe Beslenmesi” adında bir kitap yazan Uzm. Dr. Mehmet Emin Dinççağ, gebelerin sağlıklı beslenmeleri için kitabı hastalarına ücretsiz olarak veriyor. Hazırladığı kitapta gebelere ilaç olacak altın tavsiyelerde bulunan Dr. Dinççağ kitapta, “Gebelikte beslenmenin önemli noktaları, gebelik döneminde bebeğin gelişimi, ne kadar kalsiyuma ihtiyaç vardır” gibi önemli başlıklara yer verdi.

Gebeliğin özel bir dönem olduğunun altını çizen Dr. Mehmet Emin Dinççağ, “Bu dönemde annenin sağlığı, bebeğin sağlığı ve sağlıklı doğum yapabilmek hedef olarak seçilir ancak doğduktan sonra kişinin daha sağlıklı olabilmesi, bağışıklık sistemi, doğumsal bir kusur taşımaması, doğum süresince annenin sağlıklı ve dikkatli beslenmesi, iyi bir tıbbi tedavi alması ve egzersiz yapması ruhen kendini iyi hissetmesi ile mümkündür. Yani gebelik süresince, sağlıklı, bilinçli beslenmek, öğünlerini bilinçli olarak planlamak, rutin kontrollerini yaptırmak, ruhen iyi durumda olmak ve egzersiz yapmak, sadece doğumun sağlıklı bir şekilde sonlanmasının yanında, doğacak bebeğin gelecekte daha çok hastalıklardan korunması gibi koruyucu sağlık tedbirlerine sahip olmasını da sağlar. Bu nedenle hastalarımız için ‘Gebe Beslenmesi’ adı altında bir kitap hazırlayarak onlara ışık olduk. Her hastamıza bu kitabı vererek onların daha iyi ve sağlıklı beslenmelerine yardımcı oluyoruz” dedi.

"Beslenmek karın doyurmak olarak düşünülmemelidir"

Beslenmenin karın doyurmak olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Dinççağ, “Zira sağlıklı yaşayabilmek için, bağışıklık sisteminin güçlü olması gereklidir. Enfeksiyon hastalıklarından kanser hastalığına kadar pek çok hastalıktan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemine gerek vardır. Bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesi için vitamin, mineral ve antioksidanları yeterince almak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gerekir. Elbette bağışıklık sitemini güçlendirmek sadece beslenme tedbirleri ile olmaz, aşılama ve egzersiz ve günlük 8 saat yeterli uyku bağışıklık siteminin güçlenmesi için gereklidir. Gebelik dönemi hem anne için hem de bebek için çok özel bir dönemdir. Bu dönemde annenin yeterli ve sağlıklı beslenmesi hem ana sağlığı açısından hem de bebek sağlığı açısından şarttır ve bebeğin gelecekte daha sağlıklı olabilmesi ve enfeksiyon hastalıklarından ve diğer hastalıklardan korunması bu dönemdeki tedbirlere ve çabalara bağlıdır. Hatta annenin gebelik döneminde sağlıklı beslenmesi toplumun daha sağlıklı olmasını sağlayacağı için de çok önemlidir. Sağlıklı beslenmek, yediğini, içtiğini planlamak, besinlerin ne gibi faydalar sağladığını bilmek, hangi vitaminleri hangi gıdalardan ve besinlerden aldığını öğrenmek gereklidir. Yani gebe beslenmesi özel bir dönemde özel bir beslenme çabasıdır. Gebelik döneminde anne adayı, sağlıklı beslenmeli, kilo kontrolü yapmalı, yeterli egzersiz yapmalı, hekim kontrollerine gitmelidir. Bu sayede hem sağlıklı bir doğum süreci olur hem de bebeğinin geleceğini kontrol etmiş olur. Bu konuda annenin bilinçli olması ve yapılan önerileri dikkatle uygulaması bebeğin geleceğini olumlu etkileyecektir” diye konuştu. (İHA)