Psikolog Beyza Sürmen, akran ve siber zorbalığın hem mağdurları hem tanıkları üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını belirterek ailelerin ve okulların daha duyarlı davranması gerektiğini vurguladı. Akran zorbalığı sadece mağduru değil, tanıkları da etkiliyor.
Siber zorbalık ciddi boyuta ulaştı
Psikolog Beyza Sürmen, çocuklar arasında yaygınlaşan akran zorbalığının yalnızca mağdur olan çocukları değil, aynı zamanda zorbalığı yapan ve buna tanık olan çocukları da olumsuz etkilediğini belirtti. Sosyal medyanın etkisiyle birlikte siber zorbalığın da ciddi bir sorun haline geldiğini vurguladı.
Çocuklara güvenli alan sağlanmalı
Zorbalığa uğrayan çocukların kendilerini yalnız ve güvensiz hissedebileceğini belirten Sürmen, ebeveynlerin bu konuda duyarlı olmalarının hayati önem taşıdığını söyledi.
“Çocuklar, zorbalığa uğradıklarını anlattıklarında bunu hafife almamak çok önemli. Onlara güvenli bir alan sunarak duygularını paylaşmalarına imkan tanımak, kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar” ifadelerini kullandı.
Öğretmenlerin ve okul yönetimlerinin de aynı duyarlılıkla hareket etmesi gerektiğini ifade eden Sürmen, zorbalığa karşı sıfır tolerans politikalarının okul ortamında uygulanmasının önemine dikkat çekti.
Sürmen, “Çocuklar, zorbalığa maruz kaldıklarında nasıl hareket edeceklerini bilmeli. Ayrıca, zorbalığa tanık olan çocuklara da nasıl destek olabilecekleri öğretilmeli. Empati eğitimi alan çocuklar, başkalarının duygularını daha iyi anlar ve zarar vermek yerine destek olmayı öğrenir” dedi.
Sosyal medya kullanımı sınırlandırılmalı
Psikolog Sürmen, sosyal medya kullanımının da dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çizerek, çocukların internet ortamında kimlerle iletişim kurduklarının takip edilmesi ve gerektiğinde sınırlar koyulmasının siber zorbalığın önlenmesi açısından önemli olduğunu söyledi.