Pediatrist Dr. Aysel Açıkgözoğlu, aşırı sıcakların devam ettiği bu günlerde özellikle 5 yaş altı çocuk ve bebeklerin güneş çarpması riskiyle daha fazla karşı karşıya olduklarını belirtti. Dr. Açıkgözoğlu, ebeveynlerin güneş çarpması durumunda doğru ilk yardım yöntemlerini bilmesi gerektiğini vurguladı.
Sıcak çarpması durumunda öncelikle vücut ısısının düşürülmesi gerektiğini ifade eden Dr. Açıkgözoğlu, soğuk suya daldırma yönteminin titremeye ve huzursuzluğa yol açabileceği için genellikle önerilmediğini söyledi. Bunun yerine, odanın sıcaklığını düşürmek için klima ve fanların kullanılmasını, çocuğun kıyafetlerinin çıkarılmasını ve ılık suyla ıslatılmış bezlerin koltuk altlarına, kasıklara ve alın bölgesine uygulanmasını tavsiye etti. Ayrıca, bilinci açık olan çocuklara su veya tuzlu ayran verilmesinin uygun olduğunu ancak bilinci kapalı çocuklara ağızdan sıvı verilmemesi gerektiğini ekledi. Bilinci kapalı çocuklar için derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.
Dr. Açıkgözoğlu, güneş çarpmasını önlemek için ebeveynlere bazı genel kurallar da hatırlattı. Güneşin en yoğun olduğu saatlerde, yani 11:00 ile 16:00 arasında, bebek ve çocukların güneş ışınlarından korunmaları gerektiğini söyledi. Dışarı çıkıldığında gölgeli alanlar tercih edilmeli, şapka takılmalı ve açık renkli, pamuklu giysiler giyilmelidir. Ayrıca, yeterli sıvı tüketimi sağlanmalı ve gün boyunca ılık duş alınmalıdır. Dr. Açıkgözoğlu, çocuklarda sıcak çarpması ve ısıya bağlı sağlık sorunlarının anne babaların eğitimleriyle önlenebileceğini belirtti.
Kapalı arabaların yaz aylarında tehlikeli derecede ısındığını hatırlatan Dr. Açıkgözoğlu, çocukların kapalı araçlarda yalnız bırakılmasının riskine dikkat çekti. Camların çatlamış olması veya aracın gölgede park edilmiş olması durumunda bile, sıcak havalarda bir çocuğun araç içinde bırakılmasının güvenli olmadığını belirtti. Arabanın park edildiği zaman çocukların içeri girmesini önlemek için aracın kilitli tutulması gerektiğini sözlerine ekledi.