Hacılar’ın coğrafi yapısı
Kayseri’nin Hacılar ilçesi şehrin güneyinde Erciyes eteklerine kurulmuştur. Hacılar Erciyes Dağı’nın büyük bir kısmını çevreleyen sınırlar içerisinde bulunuyor. İlçenin kuzeyinde ve doğusunda Melikgazi ilçesi, güneyinde Develi ilçesi, batısında İncesu ilçesi bulunmakta.
İlçe tarihi
Hacılar ilçesinin Oğuz Türkleri’nin Kayı boyuna mensup olduğu rivayet edilir. İlçe sakinleri ilk defa 1400-1500 yılları arasında ilçesi sınırları içinde bulunan Beğendik mahallesinin “Dört Kuyular” mevkiine yerleşmiş. Sonra ki yıllar farklı nedenlerden dolayı 1720’li yıllarda yerleştikleri Dört Kuyular mevkiini terk ederek şu anda bulunulan yere yerleşmişlerdir. Osmanlı Tahrir Defterlerine göre Hacılar köyü, Cebel-i Erciyes Nahiyesine bağlı köylerden birisini oluşturmaktadır.
Kültür ve turizm
Hacılar Erciyes eteklerine kurulmuş bir ilçe olmasından dolayı 2 kayak pistine, 1 sekiz kişilik kapalı gondol sistemi ve 1 yarı kapalı teleskiye sahip . Erciyes’e gidip kayak yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler Hacılar’a uğramadan geçmiyor.
Ekonomik yapısı
Hacılar halkı önceleri bağcılık, hayvancılık, tarla ziraat, işleri ile uğraşırken, günümüz de ticaret ve sanayi ile ön plana çıkıyor. Kayseri’de sanayinin önemli bir bölümünü oluşturan Hacılar olup, değişik alanlarda üretim yapan 387 civarında orta ve büyük ölçekli fabrika ve 15180 civarında çalışanı bulunmakta.
Hacılar ismi
"Hacılar" adı, bölgedeki eski bir yerleşimden kaynaklanmaktadır. Yapılan kazılarda Hititler’e ait kutsal kalıntılara rastlanmış ve dini faaliyetlerle ilgili olarak ziyaret edilen yerlerdi. Bu sebeple ilçenin "hacılar" olarak anılmaya başlanmış olabileceği rivayet ediliyor.