Dr. Eryılmaz ile yaptığımız röportajda, Eryılmaz hafızanın işleyişini ve beyni genç tutmanın yollarını anlattı. 

İşte Eryılmaz ile hafızanızı güçlendirecek röportajımız:

HAFIZA NEDİR? 

Anıları zihinde tutup, gerektiğinde kısmi veya bütün halinde geri çağırma şeklinde tanımlarsak yanlış olmaz. Sanılanın aksine yaşa bağlı yok olmaz. Doğru metodların kullanılması ile beyin doğru bağlantıları her yaşta harekete geçirebilir. Bu formülü bilmek önemlidir.

Kadın Polisi Şehit Eden Suç Makinesi Adliyeye Böyle Sevk Edildi! Kadın Polisi Şehit Eden Suç Makinesi Adliyeye Böyle Sevk Edildi!

HAFIZAMIZI GELİŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ?

İş ve sosyal hayatımızı kolaylaştıran en önemli faktörlerden birisi olan güçlü hafıza; yaş, stres, hatalı beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerle zayıflayabilir. Bu sebeple bazı noktalara dikkat ederek ve hafıza geliştirme tekniklerini uygulayarak hafızamızı geliştirmenin mümkün olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hafıza kapasitesinin tam kullanılabilmesi için beynin ve vücudun sağlıklı olması gerekir. Ruhsal sağlıkta çok önemlidir. Yani yapısal beyin problemi olmaması yanında hafızayı etkileyen kronik rahatsızlıkların ve ruhi sorunlarında olmaması gereklidir.

HAFIZA ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLER NELERDİR?

Bazı hastalarda B1, B12, Folik asit vitaminlerinin eksikliğine bağlı hafıza kaybı olduğu bilinmektedir. Yaban mersini, çilek gibi fazla antioksidan içeren besinler hücrelere zarar veren maddeleri vücuttan uzaklaştırarak beyini korumaya yardımcı olurlar. Ayrıca balıktaki fosfor içeriğinin ve ıspanak, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzelerde bulunan K vitaminin de hafıza üzerine olumlu etkiler sağladığı bilinmektedir. Düzenli ve düzgün uyku, stresten uzak durmak belleği güçlendirip, öğrenmeyi kolaylaştırır. Bunun aksi; uykusuzluk, aşırı stres, panik atak, depresyon ve ankiyete benzeri rahatsızlıklar ise hafızayı zayıflatacaktır. Bu şikayetlerin hekim tarafından tedavisi gerekmektedir. Hayatın her yönünde olduğu gibi düzenli ve huzurlu yaşam hafıza üzerinde de olumlu etkiye sahiptir.

HAFIZA TEKNİKLERİ NELERDİR?

Bulmacalar, oyunlar, okuma, fikir jimnastiği, düşünsel hobiler hafıza güçlendirmeye yardımcı olarak zihnimizi aktif tutabilir. Bize yardımcı olabilecek hafıza tekniklerinden bazıları şunlardır:

* Hatırlamak istediğiniz şeye odaklanıp bakın,

* Bilginin zihinsel kesitlerini hayal edin,

* Oluşan kesitleri birleştirip, birbirine bağlayın.

Hafızamızı güçlendirmek için nelerden faydalanabiliriz?

Öğrenmek istediğiniz konuyu ana hatlarıyla belirlemek,

Konu hakkında sorular hazırlamak,

Hazırladığınız sorulara cevap arar gibi okuyun,

Okuduğunuz kavramlarla belli nesneler arasında ilişki kurun,

Bölümler bitince birkaç kez tekrar edin,

Aşamaları ve konuyu tekrar hatırlayarak iyice belleğinize yerleştirin.

BEYNİ GÜÇLENDİRECEK GIDALAR NELERDİR?

Hafıza, hafıza geliştirmeye yönelik yaklaşımlar ve hafızaya terleştirme hakkındaki uygulamaların yanı sıra beslenme alışkanlıklarımız arasına sokacağımız haftada iki kez balık, brokoli, ıspanak, yaban mersini gibi gıdalar destekleyici olacaktır. Çiğ badem, kavrulmamış fındık ve cevizde beynimizi destekleyen ülkemizde bulunan besinlerdir.