Günümüzde çoğalan adrenalin ve macera tutkusu, artık Türkiye’de de yaşanabilir bir hale geldi. 2012 yılından itibaren tecrübeli eğitmenlere sahip olan RJTurkey ekibi, ülkenin birçok bölgesinde birçok çılgın katılımcıya unutulmaz bir deneyim yaşatmaya devam ediyor.
2024’ün son atlayışı gerçekleşti
2025’yılına girmeden son kez bir atlayış gerçekleştirmek isteyen RJTurkey ekibi, Mersin, Limonlu’da bulunan Kayacı Vadisi’nde bir rampa kurarak adrenalin tutkunlarını ağırladı. Her yaştan çılgın bireyin katılım sağladığı etkinlik, 21 ve 22 Aralık 2024 tarihinde gerçekleşti.
Tam 220 metreden atlayış yapan katılımcıların arasında tecrübeli ve ekibin eski atlayışlarına katılanlar da vardı, ilk deneyimini yaşayanlar da. Herkese aynı ilgi ve samimiyetle yaklaşan eğitmenler, resmen gönüllerde taht kurdu.
Birçok insanın korkuyla yanaştığı ekstrem spor Rope Jumping, güvenli bir şekildeve tecrübeli eğitmenler tarafından yapıldığı sürece hiçbir sorun teşkil etmemektedir.
Rope Jumping, Kayseri’ye gelecek mi?
Peki Türkiye’nin birçok şehrinde gerçekleşen halatla atlayış sporu, Kayseri veya çevre illerde hangi bölgelerde mümkün olabilir?
RJTurkey ekibine yönelttiğimiz, ‘Kayseri veya çevre illerde bir Rope Jumping etkinliği planlarda var mı?’ sorusunun cevabı,
‘İç Anadolu bölgesindeki Aksaray şehrinde bulunan Ihlara Vadisi atlayış için uygun olabilir, bu konuda düşüncelerimiz var fakat şu an kesinleşmiş bir planımız yok.’ şeklinde oldu.
Ihlara Vadisi
Aksaray’da Güzelyurt ilçesine bağlı Ihlara Vadisi, ortalama 150 metre derinliği ve 200 metre genişliği ile Rope Jumping için tek uygun yer olarak görülüyor. Kayseri’den de çoğu tur ekibinin ve doğaseverin sıklıkla gittiği Ihlara Vadisi, adrenalin dolu anlara şahitlik edebilir mi? İlerleyen zamanlarda göreceğiz.
Rope Jumping nedir?
Türkçe karşılığı ‘ip atlama’ olarak bilinen ekstrem spordur. Rope Jumping, ilk bakıldığında korkunç ve güvensiz gibi gelse de profesyonel ekipmanlarla, eğitmenlerin tecrübesiyle ve dikkatli hesaplamalar, çalışmalarla güvenli bir hale gelen spor aktivitesidir.
Bungee Jumping ile karıştırılan Rope Jumping’in en önemli farklı, inişin ani çekişini engelleyen halatlarıdır;
Rope Jumping, dağcılık halatları, askı aparatları ve inişin ani çekişini emen özel cihazlarla yapılırken Bungee Jumpingde kullanılan dağcılık ekipmanlarında halat yerine esnek bir ip bulunuyor ve tutma aparatlarının ayakları takılıyor.
'Halatla atlama, araba kullanmaktan daha tehlikeli değildir'
RJTurkey ekibi kimdir?
2012 yılından itibaren 48 binden fazla atlayış yapan ve yaptıran RJTurkey ekibi, Türkiye’de gerekli tüm sertifikalara sahip olan tek profesyonel ekiptir.
Ekibin baş öğretmenleri yalnızca halatla atlayış değil bazı yüksek nesnelerden (kayalar, vinçler, yüksek binalar, kuleler, köprüler, antenler) tırmanma halatları ve gerekli diğer ekipmanları kullanarak atlayış yapmakta. Başarılı eğitmenler doğal arazide ve bazı insan yapısı nesnelerde daha önce kimsenin yapmadığı birçok ‘ilk atlayış’ı gerçekleştirdi. Rekorları arasında Rusya'da 250 metre yüksekliğindeki elektrik hattı, Kırım'da, Kafkasya'da ve Türkiye'de 100 ila 400 metre yükseklikteki kayalar, şelaleler var. Atlayışların dışında dağcılık, kaya tırmanışı ve highline gibi ekstrem spor türlerini de yapan maceranın kalbinde yer alan eğitmenler, ekipman konusunda da son derece tecrübeli ve geniş bir bilgiye sahip.
Türkçe, Rusça, İngilizce ve Azerbaycan dilinde iletişim sağlayabileceğiniz RJTurkey ekibi, baş eğitmenler ve gönüllülerden oluşuyor.
İşte bu samimi, dinamik, eğlenceli ve çılgın ekibin üyeleri;
Rope Jumping Turkey ekibi
Vova
Atlayış koordinatörü
RJTurkey ekibinin ana kadrosundan biri olan Vova, yükseklik korkusuna sahip biriydi ancak 2014 yılında ilk atlayışını gerçekleştirerek korkusunu yendi ve hayatında büyük bir değişiklik yaparak atlayışı hayatının göbeğine aldı. Vova, katılımcıları samimi ve anlayışlı bir yaklaşımla sakinleştirirken atlayıcıların güven kaynağı.
Stas
Teknik eğitmen
Halatla atlama okulu mezunu olan, Stas gözleri bağlı bir şekilde düğüm atabilir o derece profesyonel olan isim, Rusya'nın Vladivostok şehrinde 30.000'den fazla atlayış gerçekleştirdi.
Hani
Eğitim Koordinatörü
Geçmişi hemşireliğe dayanan Hani, maceraya ve ekstrem sporlara olan tutkusunun önünde geçmeyerek halatla atlama dünyasına adım attı. Katılımcıları atlayışa hazırlayan Hani, brifing vererek merak edilen tüm soruları yanıtlıyor.
Aynur
İletişim Koordinatörü
Uluslararası İletişim Koordinatörü olan Aynur, 5 dil bildiği için ekibin iletişim halkası oluyor. Katılımcıların veya atlamak isteyen macera severlerin mesajlarını, aramalarını yanıtlayarak onlara gerekli bilgileri aktarıyor.
Valya
Eğitim Koordinatörü
2012 yılında halatla atlamaya başlayan Valya, katılımcıların ekipmanını giydirip çıkararak, atlayış hakkında teknik sırları paylaşıyor.
Gönüllüler
Her atlayış etkinliğinde hazırlık ve yürütülme süreçlerinde görev alan ve RJ Turkey ekibinin önemli, ayrılmaz bir parçası olan gönüllüler, büyük bir destek sağlarken, halatla atlama konusunda kapsamlı deneyim ve temel bilgi ediniyor.
Güvenlik önlemleri
RJTurkey ekibi, yalnızca uluslararası onaya sahip olan UIAA standartlarına uygun, güvenlik faktörü ekipmanlara binen yükten çok daha büyük dayanıklılığa sahip ekipmanları, atlayış için kullanıyor. Halatla atlayışın tek güvenliği olan ekipmanlar, zamanında yenileniyor ve her ekipman da iki kez kontrol ediliyor.
Sistem, etkinlik öncesinde kontrol ediliyor her şey uygun olunca, ekibin ‘İbrahim’ adını verdiği yüklü bir test çantası kayalıktan halatla atılıyor ve ardından da ekip üyeleri sistemin sağlamlığını test etmek için atlıyor.
Romp Jumping ne kadar güvenli?
RJTurkey ekibinin atlayış etkinliğini gerçekleştirdiği her bölgede yer alan tüm exit alanları, kolay bir atlamayı sağlayan rampalarla donatıyor. Ayrıca bu rampalar kayaya çarpma gibi bir riski de ortadan kaldıracak bir negatif eğime sahip. O yüzden tehlikeli bir durum söz konusu değil. Öte yandan tecrübeli ekip, katılımcıların deneyimli olup olmadığına bakmadan her zaman brifing veriyor. Eğitmenlerin vermiş olduğu tüm bilgileri ve tavsiyeleri doğru bir şekilde uygulayan bireyler, atlayışta herhangi bir tehlike yaşamıyor.
Hangi tıbbi kontrendikasyonlar vardır?
Tıbbi kontrendikasyonlar şunlardır: Hamilelik, atlayıştan bir gün önce alkol veya uyuşturucu-psikotrop maddelerin kullanımı, göğüs kafesindeki organların düzgün işleyişini engelleyen ciddi deforme durumları, zihinsel engellilik, epilepsi, beyin ve omurilik hastalıkları ile bunların sonuçları, kalp hastalıkları, bronşiyal astım, akut dönemde iç organ hastalıkları, fıtık, gırtlak ve servikal trakea hastalıkları ile yaralanmaları, boyun bölgesindeki hastalıklar ve yaralanmalar, solunum ve ses fonksiyonlarında küçük dahi olsa bozulmalarla seyreden durumlar, ayrıca burun tıkanıklığına yol açan burun septumunun eğriliği.
Neden rope jumping yapılmalı?
Bu çılgın deneyim yalnızca heyecan veren bir atlayış değil aynı zamanda atlayıcıların korkularını yenmelerini sağlayan büyük bir adım. Bireyleri konfor alanının dışına çıkaran etkinlik, adrenalini zirvede yaşamanızı sağlıyor.
Her yaştan macera severin katıldığı halatla atlayış etkinliği, asla unutamayacağınız bir anı olarak hayatınıza kazınıyor ve bu etkinliğin sağladığı özgüven, her alanda kendini hissettiriyor.
RJTurkey ekibinin güncel atlayış yaptığı bölgeler;
İnönü Mağaraları 70m
Konum: Güdül / Ankara
Yükseklik: 70 metre
Serbest düşüş süresi: 2,5 saniye
Dadaş Forever 250m
Konum: Uzundere / Erzurum
Yükseklik: 250 metre
Serbest düşüş süresi: 7.5 saniye
Hidden Kingdom 220m
Konum: Erdemli / Mersin
Yükseklik: 220 metre
Serbest düşüş süresi: 5 saniye
Hidden Kingdom (Kayıp Krallık), Akdeniz'e yakın Kayacı Vadisi'ndeki en popüler atlayış noktalarından biri. Bu bölge yeni başlayanlar ve deneyimli atlayıcılar için ideal.
RJTurkey ekibinin geçmişte Türkiye ve yurt dışında yaptığı atlayış bölgeleri ve rekorları
DÜNYA REKORU (2015)
Konum: Siduhe Köprüsü /Çin
Yükseklik: 486 metre
TÜRKİYE REKORU
Konum: Şahinkaya/Samsun
Yükseklik: 385 metre
TÜRKİYE’DE HALATLA ATLAYIŞ YAPILAN BÖLGELER
Boyabat Kırkkızlar Kayası
Konum: Sinop
Yükseklik: 120 metre
Delik Deniz
Konum: Gazipaşa/Antalya
Yükseklik: 50 metre
Mavi Çini Mağarası
Konum: Yanışlı/Mersin
Yükseklik: 50 metre
Belek
Konum: Antalya
Yükseklik: 50 metre
YURTDIŞINDA HALATLA ATLAYIŞ YAPILAN BÖLGELER
Shaan Kaya Dağı
Konum: Kırım
Yükseklik: 235 metre
Aizhai Köprüsü
Konum: Çin
Yükseklik: 350 metre
Nusa Penida Adası
Konum: Endonezya
Yükseklik: 130 metre
Krabbi Eyaleti
Konum: Tayland
Yükseklik: 130 metre
Guadamay Parkı
Konum: Kuala Lumpur/Malezya
Yükseklik: 94 metre
Uch-Kosh Gorge
Konum: Kırım
Yükseklik: 100 metre