Kayseri şeker fabrikası, 110 bin ton üzerindeki şeker, iddiaya göre, D. nakliyat LTD ŞTİ ve B. Ticaret’e hayali satış yapılmış. Kağıt üzerinde, Satış yapıldığı halde, Kayseri şeker fabrikası depolarından, 1kg şeker çıkmamış ve o tarihte şeker fabrikasının kasasına para girmemiş. 2019 Nisan ayında başlanan emanet satışta, 2019 da 28bin 500 ton 2020 Mayıs ayında 80binton, emanet satış gerçekleştirilmiş. Yine Kayseri şeker fabrikası iştiraki olan, Panpet üzerinden de 10 bin tonun üzerinde emanet şeker satışı gerçekleştirilmiş.

Müftü Skandalı! Arabada Yarı Çıplak Halde Kadınla Yakalandı! Müftü Skandalı! Arabada Yarı Çıplak Halde Kadınla Yakalandı!

Kredi çekmekte zorluk yaşayan, Kayseri şeker fabrikası, Bozuk bilançoları düzeltmek adına, kağıt üzerinde, depolarından 1kg şeker çıkmadan, iki firmaya 2019 ve 2020 yılında 110 bin ton üzerinde şeker satışı yapmış. Firmalara hiç gitmeyen, Kayseri şeker fabrikasının depolarında duran Piyasa fiyatı, o tarihte 3,50 olan şeker, iki firmaya 4,20 TL den satmış gibi gösterilmiş.

Bilançolarda satılmış gibi görünen ve Kayseri şeker fabrikası depolarında duran şeker, yaklaşık 15 ay sonra (2021 Ağustos), yine Kayseri Şeker tarafından, 3. Firmalara satışı gerçekleştirilmiş. Şekeri 3. firmalara satan, Kayseri şeker fabrikası olmasına rağmen, şeker satış faturaları 3. firmalara, D. nakliyat ve B.Ticaret tarafından kesilmiş.

2019 ve 2020 yıllarında, kâğıt üzerinde satılmış gibi gösterilen şekerin parası, Kayseri şekerin kasasına, 2021 Ağustos ayında 2milyon, 3milyon gibi parçalar halinde girmeye başlamış.

Fabrika iç denetim kurulu üyesi Metin Demircan, bu satışın hukuken ve mali açıdan sıkıntılı olduğunu, şirkete zarar vereceğini, satışı yapılan şekerin, tahsilâtının hala yapılmadığının yönetime bildirmesi sonrasında, 2021 Aralık ayında D. Nakliyat ve B. Ticaret, alelacele, Kayseri şekere borcu kapatmak için çek yazmış. Firmaların borcu bilanço üzerinde çek ile kapatıldıktan sonra, firmadan sehven alındığı gerekçesi ile çekler bu firmalara iade edilmiş. Dolayısı ile yılsonunda, bilançoda borcu kalmamış gibi görünen firmalar çekler iade edilince Kayseri şeker fabrikasına tekrar borçlu kalmışlar.

Kâğıt üzerinde, satılmış gibi görünen, ama Kayseri şeker fabrikalarının depolarında 15 ay duran şeker, Kayseri şeker tarafından 3. Şahıslara ikinci defa satılmış. Bu seferki satış, gerçek satış olduğu için, satış faturası, usule uygunluk açısından daha önce kâğıt üzerinde satışını yaptıkları, Develi nakliyat ve Bilgili ticaret üzerinden kesilmiş.


Bu yapılan işlem sonucunda, yönetim kurulu kararı ile Develi Nakliyat ve Bilgili Ticaret’e birde prim faturası kesilmiş.

Bankaları ve Sermaye piyasası Kurulunu, yanıltmak adına, bu uygunsuz satış işlemini gerçekleştiren yöneticiler, Pancar ekicileri kooperatifi yani binlerce çiftçinin ortak olduğu Kayseri şeker fabrikasını zarara uğratılmış. Bilanço düzeltmek adına yapılan satıştan, Kayseri şeker fabrikası, almadığı paranın, peşin vergisi, kurumlar vergisi, KDV sini ödemiş.

Depodaki şekeri, gerçekte satın alan firmalar, faturayı kesen D.Nakliyat ve B. ticarete şekerin ücretini zamanında ödemesine rağmen, bu firmalar yaptıkları tahsilatı, kendi kasalarında tutmuş , kayseri şeker fabrikasına, 3 ay sonra taksitler halinde, ortalamada 6 ayda ödeyerek bitirmişler.

Şeker, depolarda bekletilmiş ve hiçbir firmadan depo kirası alınmamış. D. Nakliyat ve B. Ticarete satılmış gibi gösterilen şeker, gerçekte 3. Firmalara satışı yapıldığında, depolardan kayseri şeker tarafından yapılan sevkiyatın nakliye bedelleri kim tarafından ödendiği ise muamma


Kayseri Şeker fabrikası yöneticilerinin bu hülle satışla ilgi yapacakları açıklama beklenirken, Sermaye piyasası Kurulu ve Bankalar bu satışla nasıl bir tutum sergileyecekleri de merak konusu.

Ticaret Bakanlığı, depolarda 15 ay gibi bir süre, şekerin bekletilmesinden dolayı, Kayseri şeker fabrikasına, stokçuluktan işlem yapıp yapmayacağı da sorulan sorular arasında.
Vergi denetimi açısından, şirkete giren ve iade edilen çek nedeni ile Tek düzen hesap planına uymadığı ve muhasebe hilesi içerdiği için, Reysen inceleme başlatılıp, hem kayseri şeker fabrikasının, hem de, diğer iki şirketin defterleri inceleneceği de mali müşavirlerce söyleniyor.


D. N. LTD.ŞTİ, firması, İbrahim paşa mahallesi Develi’de, faaliyet gösterirken, 2016 yılında şirket merkezini Kayseri’ye taşımış. Son adresi olan Kayseri şeker mahallesine ise, 5 Şubat 2019 da taşımış. 5milyon sermayeli şirketin sahipleri, N. N. ve AK Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Meclis üyesi T. N.
B. Ticaret ise, Niğde Organize Sanayi Bölgesi 7. Cad. No: 13 adresinde adresin de faaliyet gösteriyor, şahıs işletmesi olan firmanın sahipleri, Y.B, ve A.B.