Kleptomani Nedir?
Daha çok hırsızlık ve çalma davranışı arasında da bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Çocukluk döneminde çalma davranışı sergileyen bireylerin yetişkinlikte kleptomani hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, stres, travma, depresyon gibi psikolojik faktörlerin de kleptomani hastalığının ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir.
Kleptomani Hastalığı’nın Nedenleri Nelerdir?
Çalma eylemini kontrolsüz ve saplantılı bir hale getiren bu hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak bununla ilgili farklı teoriler vardır. Bu rahatsızlıkla ilgili şu nedenler üzerinde durulur: serotonin’in azlığı bu nedenlerden biridir. Ruh halini ve duyguları düzenlemeye yardım eder. Dürtüsel davranışlara meyilli kişilerde düşük serotonin düzeyleri görülür.
Bir diğer neden dopamindir. Çalma eyleminden sonra salgılanabilir. Dopamin zevk duygusunu sağlayarak bazı kişiler için tekrar çalma isteğine yol açar. Öğrenilmiş Alışkanlık ile hırsızlık yapıldığında kısa süreli bir rahatlama hissi gelir ve kişi dürtüden kurtulur. Fakat daha sonra yeniden nüksederek kişiyi buna mecbur kılar. Bu döngü öğrenilen ve vazgeçilmesi zor bir alışkanlıktır. Kişi üzerinde bu rahatsızlığa sebep veren durumlardan biri de kafa travmaları ve beyin yaralanmaları olarak görülür.
Kleptomani belirtileri nelerdir?
İhtiyaç dışı eşyaları çalma konusundaki dürtüye karşı koyamama hali bu hastalarda görülen belirtiler arasında yer alır. Hırsızlığa yol açan bir diğer etken gerginlik, endişe veya uyarılma hissi olarak belirtilmiştir. Hırsızlık yapma sonrasında pişmanlık duyan bireyler daha sonra yeniden çalma eylemini gerçekleştirir.
Kleptomani tedavisi nasıl yapılır?
Tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan kleptomani yani hırsızlık hastalığında hiçbir zaman teşhis edilemeyen hastalarda vardır. Kleptomani yaygın olarak görülmemekle birlikte bazı kişiler bu tedaviyi reddeder. Tedavi veya dürtülerle başa çıkılması için hastaya beceri geliştirme terapisi uygulanabilir.
Kleptomani tedavilerinde uygulanan tekniklerden biri olan psikoterapi ile olumsuz davranışlar ve düşünceler giderilmeye çalışılır. Sağlıklı başa çıkma mekanizmaları ile tetikleyicilerin belirlenmesi ve bunlardan kaçınma, stresi yönetme, psikolojik sorunları ele alma öğrenilir. Terapi ve ilaçlar başlıca yöntemler olarak karşımıza çıkar. Antidepresanlar, duygu-durum dengeleyiciler ile dürtülerin yatıştırılmasında ve engellenmesine yardım edilir.