Huawei, kendi geliştirdiği işletim sistemi HarmonyOS’un en yeni sürümü HarmonyOS NEXT’i 22 Ekim 2024’te resmi olarak tanıttı. HarmonyOS’da hala Android desteği bulunurken yeni sürümü HarmonyOS NEXT tamamen Android sistemsen bağımsız bir işlemci. Sistem, Huawei’nin teknolojik özerklik yolunda attığı, şimdilik en büyük adımlardan biri. HarmonyOS NEXT, yalnızca Huawei’nin kendi uygulama formatını (APP) destekliyor. HarmonyOS NEXT ile entegre olmuş cihazlarda APK destekli dosyaların yerinin nasıl doldurulacağı ise merak konusu.
Huawei'nin Yenilikçi İşletim Sistemi:
HarmonyOS NEXT, Android’in AOSP (Android Open Source Project) kod tabanını ve Linux çekirdeğini hayatından çıkarark Huawei’nin tamamen kendi mikro çekirdeğiyle tasarlandı. Huawei bu sistemi ilerleyen süreçlerde en güvenilir ve verimli sistem haline getirmeyi amaçlıyor. Huawei, Ark Engine yazılım desteği sayesinde sağladığı performans artışıyla işletim sisteminin %30 daha akıcı çalıştığını ve batarya ömrünü 56 dakikaya kadar uzattığını iddia ediyor. Yine Huawei’nin tamamen kendi teknik ekibiyle kurmuş olduğu “Star Shield” veri güvenliğini üst düzeye taşıyor. Aynı zamanda Huawei, AppGallery’de yalnızca titizlikle inceledikleri uygulamaların yer almasına izin veriyor. Distributed Soft Bus özelliğiyle cihazlar arası iş birliği üst seviyeye çıkardı. Galeri paylaşımı, pano senkronizasyonu ve “Tap-to-Share” ile dosya aktarımı gibi yenilikler kullanıcılara üst seviyede deneyim sunuyor.
HarmonyOS NExt'in Desteklediği Cihazlar:
HarmonyOS NEXT’in ilk halka açık beta sürümü, Mate 60 serisi, Mate X5 serisi ve MatePad Pro 13.2 inç cihazlarında 8 Ekim 2024’ten itibaren güncellenmeye başladı. Mate 70 serisi lansmanında ilk kez tanıtıldı ve serinin modelleri HarmonyOS NEXT desteğiyle kullanıma sunuldu.
Huawei, HarmonyOS’u dünya genelinde Android ve iOS’tan sonra üçüncü büyük mobil işletim sistemi yapmayı hedefliyor. Şu an 1 milyardan fazla cihazda HarmonyOS’un çeşitli sürümleri var, ancak HarmonyOS NEXT, henüz bu kadar geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmış değil. Yeni sürümde, 15.000'den fazla uygulama destekleniyor ve 18 farklı sektörde kullanılabiliyor. Bazı popüler uygulamalar bu sisteme uyarlanmışken, uygulama çeşitliliği hala Android ve iOS’un fazlaca gerisinde kalıyor. Huawei, ise bupronleme son vermek için çözümler geliştiriyor.
Popüler Android Uygulamalrı Desteklemiyor:
HarmonyOS NEXT’in Android tabanlı uygulamalarını desteklememesi, özellikle küresel pazarda kullanıcıların aklında soru işareti oluşturuyor. Huawei’nin ise bu durumu telafi etmek adına iki planı var. İlk olarak, AppGallery’yi güçlendirerek popüler uygulamaların HarmonyOS’a özel sürümlerinin tasarlanması. Bazı popüler uygulamalar için HarmonyOS NEXT için uygun versiyonların yazılımları tamamlandı. İkinci olarak, Huawei geliştiricilere “Ark Compiler” gibi araçlar sunarak Android uygulamalarının HarmonyOS’a kolayca uyarlanmasını sağlıyor. Ancak, WhatsApp, Google Maps gibi fazlaca kullanıcısı bulunan uygulamaların eksikliği henüz çözülemedi. Bu konuda Huawei’nin nasıl bir yol izleyeceği ise belirsiz.