Anemon Otel’de düzenlenen “Yapısal ve Dijital Dönüşüme Yönelik Proje Geliştirme ve İşbirliği İstişare Toplantısı”nda konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, sözlerine demokrasi şehidi merhum Başbakan Adnan Menderes’i anarak başladı.
Programa katılımlarından dolayı kentteki basın kuruluşları ile KOSGEB, İŞKUR ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) temsilcilerine teşekkürlerini ileten Genel Müdür Karaca “Gazetelerimizin yapısal ve dijital dönüşümü için başlatmış olduğumuz faaliyetlerimizin bir ayağını da Aydın’da yapmayı uygun gördük. Aydın, gazetecilik faaliyeti itibariyle dikkat çekmeye başladı. İlan gelirlerindeki artış buna bir örnek. Diğer bir husus ise gazetelerimizin dijital dönüşüm konusunda hevesli ve istekli olması. Bu bizim için son derece sevindirici bir durum. Bu süreci ne kadar iyi anlar ve tedbirlerimizi alırsak gazetecilik faaliyetini dijital mecrada sorunsuz sürdürmüş oluruz” ifadeleriyle sözlerini sürdürdü.
Basın İlan Kurumunun son beş yıldır artarak devam eden kararlılıkla, günümüz bilişim çağının ruhuna uygun şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Karaca, “Kendi bünyemizde yürüttüğümüz bütün çalışmalarımızı elektronik ortama taşırken, gazetelerimizle olan ilişkilerimizi de bu anlayışa uygun olarak geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Gazetelerin yapısal sorunlarının çözümüne ve dijital dönüşümlerini sağlamaya yönelik projeler geliştirdiklerini kaydeden Yakup Karaca, bu projeleri ve hedefleri; “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitimi ve İşbaşı Eğitim Programları ile sektöre nitelikli gazeteciler kazandırmaya çalıştık. Kaliteli gazetelerin yayınlanmasını hedefledik. Yedi coğrafi bölgemizde Yazılı Basının Dijital Dönüşümü ve İnternet Yasası Çalıştayları düzenledik. 60’ın üzerinde gencimizi Ana Yapısal Diyalog Forumu’nda sektörün önde gelen profesyonelleri ile buluşturarak geleceğe dair yol haritasını oluşturmaya çalıştık. İnternet haberciliği ile gazetelerin reklam servisi çalışanlarının niteliklerinin yükseltilmesi için eğitim seminerleri düzenledik. İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerimizde devlet kurumlarımızın personellerine yönelik kurumsal iletişim sertifika programları gerçekleştirdik. Tüm bu çalışmaların ortak hedefi, nihai hedefi; gazetelerimizin, dolayısıyla gazetecilerimizin her anlamda gelişimlerine katkı sağlamaktı” şeklinde özetledi.
Nitelikli yayın yapan internet haber siteleri
BİK’in gerçekleştirdiği iki önemli projeyle ilgili bilgiler veren Karaca, gazetelerimize ait “İnternet Haber Sitelerinin İyileştirilmesi” projesiyle teknolojik altyapısı sağlam, profesyonellerin görev yaptığı, kaliteli içerik üretiminin gerçekleştirildiği, günlük belirli ve sürekli takipçisi olan, sayfa gösterim sayıları yüksek web siteleri hedeflediklerini kaydetti.
İkinci projenin ise emeklerin ve gayretlerin ekonomik girdiye dönüşmesiyle alakalı olduğunu söyleyen Karaca, “İnternet haber sitelerinin dijital reklam piyasasıyla entegrasyonunun sağlanması amacıyla düzenlenen proje sonucunda belirli bir kaliteye ulaşmış internet haber sitelerinin dijital reklam alarak, yeni bir gelir kalemi elde etmelerini hedefliyoruz. Bu piyasayı İstanbul elinde tutuyor ve pastanın büyük bölümü oradan dağıtılıyor. Anadolu’daki gazetelerimizin fiziken veya ikili ilişkilerle oraya ulaşması takdir edersiniz ki çok çok zor. İşte biz, şunu öneriyoruz: Sizin adınıza bir firma, reklam verenlerle temasa geçsin, size ait internet haber sitelerinin önceden belirlenmiş alanlarını pazarlayarak satsın. Bunun karşılığında da sizler yeni gelirler elde edin. Bulunduğunuz şehirlerin dışına çıkarak yeni pazarlara yelken açın. Hem KOSGEB hem de Kalkınma Ajanslarımızın desteğini alacağımız bu iki proje de gönüllülük esasına dayalı olacak. İsteyen yararlanacak, istemeyen yararlanmayacak” şeklinde konuştu.
Basın İlan Kurumunun yazılı basınla ilgili faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Karaca, “yeni medya” diye bir kavramın ortaya çıktığını ve bu mecrada çalışanların da hukuki olarak gazeteci statüsünü kazanmak için faaliyetleri olduğunu söyledi.
Bunlara “hayır” deme imkânı olmadığını vurgulayan Karaca, dijitale dönülürken gazeteleri sıkıntıya düşürecek olumsuzluklar yaşanmaması için çabaladıklarını belirtti.
“Bütün olumsuzlukları önceden tahmin edip telafi edebilelim”
Genel Müdür Karaca dijital dönüşüme ilişkin, “Hem yasal düzenleme anlamında, hem de teknik ve insan kaynakları altyapısının yeniden oluşturulması anlamında vakit kaybetmezsek sorun yok. Yasa hükümlerine göre resmi ilanların yayın mecrası gazetelerin basılı nüshaları. Peki, bu işte nasıl ilerlenecek? Aslında biz ilerledik. Sizler de bunun farkındasınız. İlk olarak sizlere dağıtmış olduğumuz ilanları, gazetelerinizin haber siteleri ile birlikte Kurumumuzun resmi ilan portalı www.ilan.gov.tr’de düzenli bir şekilde yayınlıyoruz. Hatta burada sizleri de düşündük, gazetelerinizin manşetlerini ve künye bilgilerini sitemizde yayınlıyoruz. Hem ilan portalımızda hem de kurumsal sitemiz www.bik.gov.tr’de de tüm gazetelerimizin ilk sayfalarını yayınlıyoruz. Kurum olarak elimizden geldiğince gazeteleriminiz tanıtımını yapıyoruz. Dijital yayıncılık; içerik oluşturma ve gazetecilik faaliyetlerimizin elektronik ortama aktarılması. Resmi ilanların yayınlanmasındaki amaç mümkün olan en çok sayıda muhataba ulaşılması ise, ‘resmi ilan yayınının bunu sağlayacak mecralarda yapılması lazım’ denilebilir. Biz de bunu düşünenlerdeniz. Sanki böyle bir süreç başlamış gibi altyapımızı oluşturduk. Kısaca hükümetimiz ve siyasi irade bu konuda bir yasal düzenleme yaptığı zaman bizler çok rahat bir şekilde ilanlarımızı, reklamlarımızı sitelerimizde mevcut durumda olduğu gibi yayınlamaya devam edeceğiz. Öyle bir dönüşüm yapalım ki bütün olumsuzlukları önceden tahmin edip telafi edebilelim. Bu dönüşüm yaşanırken ilk sıraya insan kaynaklarını koymamız lazım, yani nitelikli eleman. KOSGEB, İŞKUR ve Kalkınma Ajansları ile yapılacak projeler sizin bu iş yükünüzü hafifletme anlamında önemli” değerlendirmesinde bulundu.
“Dijital dönüşüm için gazetelerin de harekexte geçmesi gerekiyor”
Konuşmasının devamında resmi ilanların yayın amacından bahseden Karaca, “BİK 1961 yılında kurulmuş. Kurumun kuruluş gayesi devletin resmi ilanlarla alakalı görev ve işleminin yerine gelmesi. Bu yerine getirilmediği zaman devletin, kamunun ve bireylerin işleri durma noktasına geliyor. Resmi ilanların hem bireysel hayatımızda hem de devlette bir fonksiyonu var. Devlet bunu yapabilirdi ama gazetelerimizin desteklenmesi adına bu işi kendilerine vermiş. Eğer birinci görev ihmal edilip ikinci yani tali dediğimiz basınımızın desteklenmesi ön plana çıkması iyi bir sonuç ortaya çıkmaz. Biz dijital dönüşümde kesin bir viraj almakta olduğumuzun farkındayız ve sırtımızdaki yükü devirmeden bu işi yapmak zorundayız. Analog yayıncılıktan dijitale geçişte önerilerinizi bize iletebilirsiniz. Sonuçta BİK olarak bunları belirli ölçülerde görüyoruz ve sizler adına çalışmalar yapıyoruz ama talepkâr olmanızı istiyoruz. Sizlerin de harekete geçmesi gerekiyor. Biz her şeyden önce yazılı basınımızın, bilhassa ilan yayınlama hakkının korunması gerektiğini söylüyoruz. Elimizden geldiği kadar tirajlara ve baskı kalitemize dikkat edelim. Belirli bir istikamette devam ediyoruz bu konuda da çalışmalarımızı sürdürelim” tavsiyesinde bulundu.
BİK Aydın Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel ise, “Aydın Şube Müdürlüğümüz 2014 yılında faaliyetine başladı. O günden bu yana gazetelerimizin gelişimi için çalışıyoruz. Aydın gazeteleri her zaman geleceğe hazır durumda ve gelişime açık. Bu meslek adına bir şeyler yapmak isteyen camiamız var. Bu da bizi çok memnun ediyor” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından BİK Bilgi İşlem Müdürü Emin Aksoy, yerel basının dijital reklam piyasasına entegrasyonu ile alakalı bir sunum gerçekleştirdi. Daha sonra Fatih Gürcan Balaban tarafından internet haber sitelerinin iyileştirmesine yönelik projenin sunumu yapıldı.
Programın sonunda İŞKUR Aydın İl Müdür Vekili Nazmi Yaman ile iş- meslek danışmanları Arzu Şener Özdavas ve Sabiha Zilci tarafından hem kurumsal hem de BİK ile ortak yürütülen projelere ilişkin bilgiler verildi.