Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmemer, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı basın açıklamasında, "Türkiye'de Yaşam Standartları" konulu araştırmanın Kayseri ile ilgili bölümlerini değerlendirdi.

Kayseri’deki O Arsa Satışa Çıkıyor! Kayseri’deki O Arsa Satışa Çıkıyor!

10 yıl önce 23’üncü sırada olan Kayseri’nin hızlı bir yükseliş ile şuanda 10’uncu sıraya yükseldiğini söyleyen Akmermer, “Bu çalışmada TUİK’in yayınladığı bir dizi nesnel  gösterge ver olarak alınmış ve değerlendirilmiştir. Bebek ölüm hızı, ilköğretim ve liselerde okul başına düşen öğrenci sayısı, müze, sinema, hastane sayısı, hava kirliliği, okur-yazar oranı, hane halkı büyüklüğü, Gayri Safi milli hâsıla payı, hekim sayısı, suç sayısı adam öldürme, istihdam oranları, doğurganlık, kadın istihdamı gibi çok sayıda değişken ele alınmıştır” dedi.

İŞSİZLİKTE 22. SIRADAYIZ

Akmermer, illerin yaşam kalitesini değerlendirme açısından Kayseri’nin 10’uncu sırada yer aldığını ifade ederek, “Kayseri  daha önce 23.üncü sırada yer alırken son yıllarda  yapılan yatırımlar, belediye çalışmaları, ticaret ve sanayi alanındaki gelişmeler Kayseri’yi  10 yılda 13 basamak birden yükselterek  10uncu sıraya taşımıştır. Kayseri, yapılan araştırmalar sonucunda, işsizlik oranı itibariyle 22’inci, kentleşme oranına göre 9’uncu bebek ölüm oranına göre 43’üncü hane halkı  sayısına göre 13’üncü hastane yatak sayısına göre 11’inci hekim sayısına göre 12’inci nüfus başı tarım oranlarına göre 16’ıncı nüfus büyüklüğüne göre 16’ıncı, ithalat verilerine göre 11’inci, sinema sayısına göre 9’uncu suç oranlarına göre 14’üncü taşıt sayısına göre 10’uncu sırada yer almaktadır” şeklinde konuştu.

İşsizlik oranı için Kayseri’nin birinci derece gelişmiş iller arasında olduğunu vurgulayan Akmermer, “Kayseri, Hekim sayısı, suç sayısı gibi değerlendirmelerde 1,2 ve 3’üncü grup illerle aynı kümede yer almaktadır” dedi.

Hızlı kentleşme, nüfus artışı, sanayileşme çevre sorunları ve buna benzer diğer faktörlerinde olumsuz etkilerinin, mutlaka göz önüne alınıp, olası risk planları yapılması gerektiğini belirten Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, Düşünce Okulu’nun Kayseri’nin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı ile ilgili çalışmalar yapmaya devam edeceğini ve alınan sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.

‘Türkiye’de İllerin Yaşam Standardı ‘ konulu araştırma Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Ve Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Başarır ve Ekibi tarafından yürütüldü.