Ev çiçekleriniz Kayseri kışına hazır mı? Ev çiçekleriniz Kayseri kışına hazır mı?

 Kayseri'de bulunan Kapalı Çarşı Kayseri'ye gelen herkesin uğradığı bir yerdir. Mimari yapısıyla ve içerisindeki dükkanları ile dikkat çeken çarşının 12. yy.'da inşa edildiği düşünülüyor. İnşa edildiği zamandan itibaren büyük yangınlarla zarar görse de günümüze ulaşmıştır.  16 sokağı bulunan Kapalı Çarşı'da tam 18 giriş kapısı bulunuyor. Kuyumculardan baharatçılara, kasetçilerden giyim eşyası satan yerlere kadar birçok farklı dükkanı içwerisinde bulunduruyor. 

Kayseri Kapalı Çarşı, Türkiye'de İstanbul'da bulunan kapalı çarşıdan sonra en büyük kapalı çarşı olarak dikkat çekiyor. Kapalı Çarşı ile ilgili ilk bilgilere 17. yy.'da Evliya Çelebi'nin bahsettiği görülüyor. Şimdilerde içerisinde 2 binden fazla dükkan bulunan Kapalı Çarşı'ya zaman zaman eklemeler yapıldığı biliniyor. 

Kapalı Çarşı'nın başlangıçta sadece bir bedesten olduğu biliniyor. Dükkanların çoğalmasını II. Bayezid'in yakın hizmetkarı aynı zamanda Kayseri Valisi olan Mustafa Bey sağlıyor. 24 dönüm arazinin üzerine planlanan çarşı kuzey-güney ve doğu-batı yönünde uzanan sokaklarla inşa edildi. 

Kapalıçarşı2-1

1849 yılında bilinen ilk yangınını yaşayan Kapalı Çarşı o dönemde ahşaptan üretildiği için büyük hasar görüyor.  Kadı Mahmud Vakfı tarafından yeniden inşa edilen Kapalı Çarşı'da  14 Eylül 1870 tarihinde yine bir yangın çıkıyor. Bu yangından sonra Maraşlı Osman Paşa'nın uğraşlarıyla yeniden yapılan Kapalı Çarşı bu sefer ahşap yerine taş kullanılarak inşa ediliyor. 

Kapalıçarşı1-1

Çarşı içerisinde geçirdiği tadilatlara rağmen sadece bir tane kitabe bulunuyor. Kitabeyi 1844 yılında Hacı Efendi'nin yaptırdığı biliniyor. Kitabede 'Dünyanın safa süren insanları, güzel kazanan kişileridir. İyi geçinmek alışverişle olur. Allah korkusunu bilmeli, satıp sermaye bıriktirmeli. Zevk ve sevinç sahipleri helal kazananlardır. Bir tek cevher isteyen bile bu çarşıya müşteri olarak gelsin. Alemde varlık, ticaret kapısından gelir.' yazısı yer alıyor. 1804 yılında çarşı bugünki şeklini alıyor.  Örtülü sokaklar dizisi şeklinde olan çarşı ızgara düzeninde inşa edildi. Belli dönemlerde ihtiyaç halinde ek sokaklar da eklendi. 

Kapalıçarşşı-1

Çarşı 1907 yılında yazılan Ankara Salnamesi'nde 'Muhteşem Kagir Çarşı' ünvanını alıyor. Gördüğü hasarlarla ve sonradan eklenen sokaklarla bir bütün olarak görünmeyen Kapalı Çarşı 1987 yılında restorasyona girerek Osmanlı mimarisi tarzında yeniden düzenlenerek 1991 yılında hizmete açıldı. 

Kaynak: Fatma Elmas