Kayseri’nin en eski mahallelerinden At Pazarı’nda bulunan tarihi çeşme, kaderine terk edilmişti. Bakımsız, eşki görüntüsünden uzak bir halde bulunan tarihi çeşmede, yenileme çalışmaları yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı KASKİ ekiplerince yapılan çalışmalar sonucunda çeşmenin kullanıma açıldığı bilgisi paylaşıldı. 

At Pazarı Sokağı Çeşmesi

Yapım tarihi bilinmeyen At Pazarı Sokağı Çeşmesi, 1991 yılında bir kamyonun çarpması sonucu ekseninden kaymıştı. Daha sonra belediye tarafından yıkılan tarihi çeşme, tamamen ortadan kaldırıldı. Günümüzde ise tamamen yenilenerek, bambaşka bir surete büründü. Çeşmenin ön yüzünde, düzgün kesme taş, arka yüzünde kaba yonu ve moloz taş kullanılmıştır.

Kayserili Uzman Çavuş Hayatını Kaybetti! Kayserili Uzman Çavuş Hayatını Kaybetti!

Tarihi Çeşme Hakkında Bilgiler

KASKİ, tarihi çeşme ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler paylaştı. Sosyal medya platformundan yayınlanan gönderide; “Bağımsız, iç içe iki kemerli olarak yapılan çeşmenin yüksekliği 4,65 m, genişliği 4,70 m, derinlik kuzey yönde 1,62 m, güney yönde 1,40 m’dir. 0,93 m derinliğindeki çeşme nişinin üzerini örten dıştaki sivri kemer, yanlardaki yekpare taş ayaklar üzerindeki tahrip olmuş başlıklar üzerine oturmaktadır. Başlıkların hemen üzerinden başlayan kademeli kenar silmeleri, saçak kısmında da kısmen devam etmektedir. 

Kaderine Terk Edilmişti! Kayseri’nin Tarihi Çeşmesi Baştan Sona Yenilendi!

Fakat saçaktaki bu silme kuşağı büyük oranda yıkıldı. Kemerin kilit taşı üstünde bulunan, üç katlı on iki odalı kuş köşkünün üst kısmı tahrip olmuştur. Çeşme nişi içerisinde bulunan ikinci kemerin içindeki üç yatay bloktan oluşan duvar 1991 yılında yıkıldı. Sivri kemerin üzengi taşının hemen altından başlayan ve sivri kemerin etrafını tamamen dolaşan iki sıra silme kuşağı, sivri kemerin tam tepesinde kozalak oluşturmaktadır. Çeşmenin iki delikli ayna taş› üzerindeki deliklerden birisi iptal edilmiş, diğerine musluk bağlanmıştır. Ayna taşının hemen önünde 1,05 x 1,40 m ölçülerindeki su yalağı bulunmaktadır. Çeşme nişi içerisindeki dinlenme sekileri, günümüze ulaşamamıştır” ifadeleri kullanıldı.
 

Kaynak: Özel Haber