Karın germe ameliyatlarının en çok, doğum sonrası ya da obezite cerrahisinin ardından fazla kilo vermeye bağlı olarak oluşan sarkmaların giderilmesi için tercih edildiğini belirten Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, “Hastalar özellikle karın bölgesindeki deformasyondan duydukları rahatsızlığa bağlı olarak bu işlemleri tercih etmektedir. Ancak bunun yanında; çok büyük bir ağırlığın öne taşması, ağırlık merkezlerinin değişmesi nedeniyle bel ağrısı, yürümede zorluk ve hijyen sorunları yaşanması gibi kişiyi ameliyata götüren ciddi nedenlerin de etkisi bulunmaktadır. 18 yaşından büyük, herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkese uygulanabilen bu ameliyatlar ile hastaların karın bölgeleri gençlik dönemlerindeki görünümüne kavuşmaktadır.” diye konuştu.
AMELİYAT DOĞUMDAN EN AZ BİR YIL SONRA YAPILMALI
Ameliyatın gebelik döneminden en az bir yıl sonra yapılması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sezaryen doğum yapacağım, beraberinde karın germe de yapılabilir mi?’düşüncesi ile ameliyat için estetik cerrahlara başvurulmaktadır. Oysaki gebelikte oluşan ödem ve gebelikte büyümüş olan rahim doğum gerçekleşse bile karın bölgesinde şişlik oluşturur. Bu durumun normale dönmesi için en az 1 yıl gerektiği için karın germe işleminin doğumdan en az 12 ay sonra yapılması daha uygundur. Ameliyat sonrasında ise hastanın en az 2 yıl hamilelikten korunması önerilmektedir.”
AMELİYAT ÖNCESİNDE KİLO VERME BAŞARIYI ARTIRIR
Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, ameliyat öncesinde kilo vermenin ameliyattaki başarıyı artıracağını kaydetti. Karın germe ameliyatlarında, varsa hastadaki fıtıkların da onarıldığını dile getiren Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, “Karın germe ameliyatlarında teknik çok fazla değişiklik olmasa da yenilenen yardımcı teknikler başarıyı artırmaktadır. Karın germe ameliyatıyla birlikte liposuction ve lazer lipoliz kombine olarak kullanılabilir. Ameliyat öncesinde kişi ne kadar kilo verirse, ameliyatın başarısı da o oranda artar. Bu ameliyatlarda sadece deri ve yağ dokusu çıkarılmamakta, karın kasları sıkılaştırılıp, hastaya mümkün olduğunca bel inceliği de verilmeye çalışılmaktadır. Ameliyatın sonunda düz ya da içe dönük bir karın elde etmek hedeflenir.” şeklinde konuştu.
SİGARA İÇENLER VE DİYABET HASTALARI DİKKATLİ OLMALI
Ameliyatı yaptıracak kişilerin en az 4 hafta önce sigarayı bırakmış olması gerektiğine de değinen Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, “Hasta sigarayı bırakıp nikotinin etkisinden kurtulduktan sonra operasyon yapılabilir. Ameliyat sonrasında ise herhangi bir sorun yaşamamak için yaklaşık 3 hafta süreyle sigara içilmemesi önerilir. Ancak sağlıklı yaşam için sigaranın mutlaka bırakılması gerektiği unutulmamalıdır. Diyabetin de yara iyileşme sürecini uzatıcı etkisi bulunmaktadır. Hastanın şeker düzeyi 200’ün üzerine çıkmıyorsa, genellikle operasyona engel bir durum yoktur. Ancak düzensiz bir şeker durumu söz konusu ise bunun düzenlenmesi ve kontrol altına alınması yaşamsal önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
EGZERSİZE AMELİYATTAN 6 HAFTA SONRA BAŞLANMALI
Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, ameliyat sonrası uyulması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Karın germe ameliyatı sonrasında hasta 2-3 gün hastanede kalır. Operasyondan 10 gün sonra dikişler alınır ve 3’üncü haftadan sonra günlük hayatına dönebilir. Karın kasları ciddi oranda sıkılaştırıldığı için ameliyatı takip eden ilk 6 haftada özel bir korse kullanılmalıdır. Ameliyat sonrasında hastanın, yeniden egzersize başlaması için 6 hafta beklemesi gerekir. Kasların deriden daha yavaş iyileşmesi nedeniyle bu dönemde yapılacak ağır egzersizler yırtılmalara yol açabilir. Bu nedenle erken dönemde spora başlamak isteyen hastalar bu konuda uyarılmalıdır.” (Kurumsal)