Kayseri bir çok medeniyete ev sahipliği yaparken tarihi dokusuyla görenleri hayran bırakan Cumhuriyet Meydanı’nda yaklaşık bir asır önce yapılan Şehzade Çeşmesi meydanın en önemli simgelerinden biriydi.
Kayseri’nin Cumhuriyet Meydanı'nda, 1914-1920 yılları ile 1924-1925 yılları arasında belediye başkanlığı yapmış olan Çalıkzade Rıfat Bey tarafından bir park yaptırılmıştı. Şule Parkı olarak bilinen bu alan, Gültepe Parkı'ndan sonra yapılan ikinci park olma özelliğine sahipti. Parkın içerisinde yer alan Şehzade Çeşmesi ise hem estetik hem de tarihi bir öneme sahipti.
Tarihi saat kulesinin yakınına yapılan şadırvan, zamanın Kayseri’sine benzersiz bir hava katmış olsada, ancak çeşmenin ömrü beklenenden çok daha kısa sürdü. Çalıkzade Rıfat Bey tarafından yapılan park ve Şehzade Çeşmesi daha sonra Kayseri Valiliği görevine atanan Nazmi Toker tarafından kaldırıldı.
Şehzade Çeşmesi'ni Kim Yıktırdı?
25 Ağustos 1932 tarihinde Kayseri Valiliği görevine atanan Nazmi Toker, şehrin modernleştirilmesi ve meydan düzenlemeleri kapsamında birçok değişikliğe imza atmıştı. Ancak bu düzenlemeler sırasında Şehzade Çeşmesi, 1932-1936 yılları arasında yıkılmıştı. Bu karar, o dönemde hem şehir halkı hem de tarih severler tarafından tartışmaları beraberinde getirdi.
Nazmi Toker Kimdir?
Şehzade Çeşmesi'ni yıktıran Nazmi Toker, Ispartalı bir aileden gelen bir devlet adamıydı. 1895 yılında Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra orduya katılan Toker, I. Dünya Savaşı'na 62. Alay Komutanı olarak katılmıştı. Daha sonra çeşitli jandarma müteşarıflıkları ve valilik görevlerinde bulundu.
Toker, Kayseri Valiliği döneminde şehirde kentsel dönüşüm projeleriyle öne çıkmış, ancak bu projeler bazı tarihi yapıların yok olmasına neden olmuştur. 1958 yılında hayatını kaybeden Nazmi Toker'in vasiyetiyle Kayseri ve Isparta'da adına iki okul yapıldı.