Deprem uzmanı, Naci Görür’ü yalanladı! Kayseri’de 7 büyüklüğünde deprem olur mu? Deprem uzmanı, Naci Görür’ü yalanladı! Kayseri’de 7 büyüklüğünde deprem olur mu?
Olası bir depreme karşı hazırlıklar resmi kurumlar tarafından sürdürülürken, vatandaşların depreme karşı bilinçli ve deprem sonrası nereye gitmeleri gerektiği konusunda kafaların oldukça karıştığı görüldü. Kayseri’de deprem toplanma alanları var fakat vatandaşlar bu konuda oldukça bilgisiz ve bu durumdan şikayet ediyor. 

Deprem Toplanma

Her mahallede en az bir toplanma alanı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Kayseri genelinde yüzlerce “Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı” belirlendi. Her mahallede en az bir alan olacak şekilde planlanan bu bölgeler, olası bir deprem sonrasında insanların panik yaşamadan bir araya gelebileceği güvenli noktalar olarak tanımlanıyor.

Bu alanlar, e-Devlet üzerinden adres bazlı olarak kolayca ulaşılabiliyor. Ancak vatandaşlarla yapılan görüşmelerde vatandaşlara bu konuda çok bilgi verilmediği de ortaya çıkıyor. E- devlet üzerinden toplanma alanları hakkında bilgiye ulaşabilir fakat vatandaşların çoğu bu bilgilerin uygulamada yer aldığını bilmiyor. Afetler konusunda bilinçlenmek hayati önem taşıyor. Ülkemizde herhangi olası bir afet durumunda vatandaşların nereye ulaşmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor.

Develi en bilinçli ilçe

Kayseri’nin Develi ilçesi ise bu konuda büyük örnek teşkil etti. Develi Belediyesi, ilçede 15 farklı noktada toplanma alanı belirleyerek bu alanlara yönlendirme tabelaları ve bilgilendirici karekodlar yerleştirdi. Cep telefonuyla okutulan karekodlar sayesinde, alanın konumu ve kapasitesi gibi bilgiler anında erişilebiliyor. Bu uygulamanın il genelinde yaygınlaştırılması, uzmanlar tarafından önerildi.

D E V E L İ İ İ-1

Bilmek yetmez uygulama gerek

AFAD yetkilileri, “Sadece toplanma alanlarını bilmek değil, bu alanlara nasıl ulaşılacağını, aile bireyleriyle nerede buluşulacağını da planlamak gerekiyor” diyerek eğitim ve tatbikatların önemine dikkat çekti.

Deprem hazırlığı sadece devletin değil toplumunda görevi

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ayhan Kaya ise, “Afet hazırlığı sadece devletin değil, toplumun da görevidir. Her birey en azından yaşadığı yerin toplanma alanını bilmeli, ailece bir plan yapılmalı, afet çantası hazırlanmalı” ifadelerini kullandı.

Kayseri'de yollarda bayram trafiği! Uzun araç kuyrukları oluştu Kayseri'de yollarda bayram trafiği! Uzun araç kuyrukları oluştu

Kayseri'de resmi kurumlarca hazırlıklar devam etse de, halkın bilinç düzeyinin artırılması için daha fazla eğitim, tanıtım ve yönlendirme çalışmasına ihtiyaç duyulduğu yaşanan depremlerin ardından görüldü. Deprem öncesi hazırlık, yalnızca fiziki altyapı değil; bilgi, farkındalık ve planlama ile anlam kazanıyor.

Kaynak: Duygu Çelik