Kayseri Lisesi’nde yapılan törene Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Büyükşehir belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem, İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol, İGM Başkanı Sadettin Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü ile Kayseri Lisesi Müdürü İsmet Erbaş’ın yanı sıra çok sayıda davetli ve Kayseri Lisesi öğrencileri katıldı.
Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcuman, ek bina ile ilgili davetlilere bilgiler verdi.
Elcuman, Milli Eğitim Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol kapsamında lise bahçesinde bulunan betonarme bina yıkıldığını ve yeni okul binası inşa edildiğini anımsattı.
Elcuman, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Bina mimarisinde geçmişten esinlenmiş, fakat lise binasının önüne geçilmemeye dikkat edilmiştir. Bina cephesinde kullanılan Kayseri taşı ile binanın yerel kimliği öne çıkarılmış, cam ve kompozit malzemeler ile modern bir okul olduğu özellikle vurgulanmıştır. Bina 1500 m2 alana sahip, içerisinde derslik, idari binalar, çeşitli sergilerin açılabileceği geniş koridor binası250 kişilik 1200 m2lik konferans salonu, spor müsabakalarına uygun şekilde 160 kişilik tribüne sahip spor salonu olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Okul binası için belediyemizce 2 milyon 900 bin TL harcanmıştır. C blok olarak bilinen ek derslik bina için ise Fatih Projesi ve Anadolu Liseleri standartları hale gelmesi için tadilat işleri yine belediyemizce gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda tüm elektrik ve kalorifer tesisatı elden geçirilmiş, büyük olan dersliklerin ara duvarları yıkılarak derslikler oluşturulmuştur. Bina daha konforlu hale dönüşmüştür. C Blok 2650 m2 büyüklüğe sahip ve belediyemizce tadilat için 400 bin TL harcanmıştır. Tarihi lise binasının ruhu gen ç olsa bile taşları çürümüştür. Zemin kaplamalarında birçok hasarlar mevcuttur. Bu hususların giderilmesi için çok yakın zamanda binada restorasyon çalışmaları yapılacaktır. Yalnızca kurtuluş savaşında değil, bilimde siyasette birçok dalda kahramanlar yetiştiren tarihi Kayseri Lisesi’nin Büyükşehir Belediyemizce yapılan yeni binalarında da memleketimize yeni kahramanlar yetiştirilmesini umut ediyorum.”
“DÜNYADA BU ÖRNEĞİ GÖRMEMİZ ZORDUR”
Öğrencilerden Büşra Namaldı da duygularını paylaştıktan sonra İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz konuştu. Yılmaz, “Burada dünyada ve Türkiye’de enderi az rastlanır ruh haliyle karşınızdayız. Bu ruh hali de Sakarya’da gerçekleşen bıyığı bile terlememiş şehidimizin ruhudur. Dünyada bu örneği görmemiz zordur. Bu hali gelecek neslimize yaşatmak için bu binaları öğrencilerimize kazandıran Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Özhaseki’ye teşekkür ediyorum. Ayrıca bu ruh halimizi geleceğe taşınmamızda bu binanın çok büyük bir rol üstleneceği kesindir. Binamız hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“YAPTIĞIMIZ BU İŞİN ÇOK MANEVİ BİR TARAFI VAR”
Daha sonra kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yaptığı konuşmada, “Yaptığımız bu işin çok manevi bir tarafı var. Belediye olarak birçok açılışlarda bulunuruz ama bazı hizmetler var ki ömrü olmayan hizmetler olduğu için heyecan duyarız” diyerek eğitime yaptıkları işlerin ömrü uzun olduğu için ayrı bir heyecan duyduklarını söyledi.
TARİHİ BİNA RESTORE EDİLECEK
Özhaseki, bundan sonra eğitim ve öğretimin yeni binada süreceğini, yaklaşık 110 yıllık olan Kayseri Lisesi'nin tarihi binasının da restore edileceğini belirtti.
Özhaseki, “Günümüzde şuan tek eğitim yapılan taihi binaydı ama artık eğitim için günümüz şartlarına uygun değil. Bizde bu haliyle yok olmasına izin veremezdik" diyerek şu açıklamaları yaptı: Binanın böylece yok olmasına izin veremezdik. Çünkü özellikle Sakarya harbine giden şehitlerimizin manevi bir ağırlığı var. Belediyemiz buraya trilyonlar harcadı, peki bir rantı mı var? Elbette yok. Böyle bir hizmet için bazı dedikodular yapılması doğrusu bizi üzdü. Biz burada sadece tarihi binayı kurtarmak istedik. Öğrencilerimize yeni derslikler, spor salonları, konferans salonları yaparak trilyonlar harcadık. Bunu Kayserili olmanın bir vebal gereği olarak gördük, onun için yaptık."
Özhaseki, Kayseri Lisesi tarihi binasının Milli Mücadele Müzesi haline getirileceğini ifade ederek, şehitlerimiz anısına bu binanın Milli Mücadele Müzesi olacağını söyledi.
Bu mekanın Kültür Yolu projesinin bir parçası olacağını da söyleyen Özhaseki, "Kültür Yolu projesi Gevher Nesibe'den başlıyor. Meydana geliyor, Hunat'tan Yoğunburç ve Kiçikapı'ya ulaşıyor. Buradan da Kayseri Mahallesi'ne geçiyor. Camii Kebir'den de Gevher Nesibe'ye tekrar dönüyor”
Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, eğitime katkılarından dolayı Mehmet Özhaseki'ye teşekkür ederek, plaket verdi.
Kayseri Lisesi Müdürü İsmet Erbaş da Başkan Mehmet Özhaseki’ye plaket ve el yapımı Kayseri Lisesi’nin olduğu tablo hediye etti.
Konuşmaların ardından Başkan Özhaseki ve Kayseri protokolü yeni binanın açılışında kurdele keserek, binayı gezdi. [Haber: Şeref Kahraman] [Foto: Uğur Ayazsın]