Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 1900’lü yılların başında öyle bir isim geldi ki Cumhuriyet Meydanı’na seçilmeden önce sandıklar kuruldu ve rey verenler sadece yoldan geçenler oldu.

Kayseri’de 1900’lü yılların başında Belediye Başkanı olan o isim hem seçimle geldi hemde Kayseri’nin planını bir asır önce çizdi. İşte o ismi daha yakından tanıyalım…

Imamzade Mehmet Bey1

İmamzade Mehmet Bey (1856-1928)

1909-1914 yıllarında Kayseri’de Belediye Başkanlığı yapan İmamzade Mehmet bey o dönemde Kayseri tarihinde bir ilk yaşandı ve Cumhuriyet Meydanı’na kurulan seçim sandığına meydandan geçen vatandaşların rey vermesi sonucu seçildi.

Mamzade Mehmet Bey

Babasının adı Yunus, annesinin adı Hatice olan İmamzade Mehmet bey, günümüzde Kayseri’nin en işlek caddeleri olan yerleri onun döneminde hüviyetini kazanmıştı.

Kayseri’nin asırlık parkı olan Gültepe Parkı’da İmamzade Mehmet bey döneminde açılmış Kayseri Lisesi’nin yapımı ise yine o dönemde tamamlanıp eğitim-öğretim başlanmıştı. İmamzade Mehmet bey döneminde Kayseri’de sosyal alan başata olmak üzere eğitim, sağlık ve mimari alanda önemli çalışmalar yapılarak  2000’li yılların Kayseri’si için önemli adımlar tam bir asır önce atıldı.

Erciyes

Kayseri’nin İlk Gazetesi Onun Döneminde Çıkarıldı

Kayseri’de 1909-1914 yıllarında savaşlar nedeniyle azalan erkek nüfusu nedeniyle şehrin temizlik işleri kadınlar tarafından yürütülürken ‘onbaşı’ adı verilen bir kadının başkanlığında ekip kurularak kadın işçiler çalıştırıldı. Ayrıca Mutasarraf Ahmed Muammer Bey’in girişimleriyle Erciyes Gazetesi çıkarıldı.

Zamantı Suyu Kayseri’den Geçirilecekti!

İmamzade Mehmet Bey dönemi oldukça verimli bir dönem oldu. Bir asır önceki imkanlar dahilinde Zamantı Suyu’nun Kayseri’den geçirilmesi adına planlar yapıldı. Ancak ekonomik durumların elverişsizliği planın yapılmasına engel oldu.

Ermenilerle Rekabet Artırıldı

O yıllarda Ermeniler Kayseri’de oldukça etkili olurken ekonomik olarak iyi bir seviyedeydi ancak Türklerin ekonomik anlamda iyi olmadığı bunu içinde ‘İslam Suhulet Şirketi’ kurularak Ermenilerle rekabet başlatıldı. Milli Türk ekonomisinin kuruluşu için ciddi adımlar atıldı.

İki Tür Ekmek Vardı

Kayseri’de 1900’lü yılların  başlarında iki tür ekmek vardı, bunlar ’Fukara Ekmeği’ denilen lapa ekmeğinin yanında birde zenginlerin tüketebildiği ‘Has ekmek’ vardı.

Muammer Bey55

İmamzade Mehmet Beyin Mezarı Nerede?

İmamzade Mehmet Bey'in mezarı Hz. Mevlana’nın hocası Seyid Burhanettin'in hemen yanında bulunuyor. İmamzade Mehmet Bey'in mezarı 1976 yılında torunu Bekir Vecihiİmamoğlu tarafından restore edildi.

Kaynak: VOLKAN TÜRKMENOĞLU