Kadınların bir araya toplanarak gerçekleştirdikleri gün kültürü pek çok şehirde yaygın bir olgudur. Kayseri’de de gün kültürü önemli bir yere sahiptir. Kentli kadınların boş zaman etkinliği olarak da adlandırılan gün kültürü, aynı zamanda sosyo-kültürel ve ekonomik olmak üzere pek çok açıdan yararlı bir etkinliktir. Geleneksel olarak kadınların bir araya geldiği bu günler, sosyalleşmeye katkı sağlamasının yanında ekonomik bir dayanışma aracı olarak da görülüyor.

Altın Günü 1

Altın günleri ekonomik dayanışmayı güçlendiriyor

Kayseri’de yapılan günler genelde ‘Altın Günü’ olarak tabir ediliyor. Altın günleri Kayseri’deki kadınları bir araya getirip sosyalleşmelerine yardımcı olurken aynı zamanda topladıkları altınlarla birlikte de birbirlerine maddi destekte bulunmalarına sağlıyor. Toplanan paralar sayesinde kadınlar büyük birikimler elde ederek gerekli ihtiyaçları doğrultusunda kullanıyor. Böylece gün kültürü, kadınlar arasında ekonomik dayanışmayı güçlendirirken sosyal ilişkileri de pekiştiriyor. Günümüzde yaşanan enflasyon yüksekliğinden günler de etkilenmiş olsa da altının yerini para aldı.

Altın Günü 3

Kayseri’nin o ilçesinde 50 yıllık sorun çözülüyor! Kayseri’nin o ilçesinde 50 yıllık sorun çözülüyor!

Misafirperverlik değerinin önemi artıyor

Gün kültürünün bir diğer etkisi ise kültür aktarımı olarak gösteriliyor. Kayseri’de ayda bir bir araya gelen kadınlar birlikte sohbet eşliğinde birbirleriyle bilgi alışverişi içerisinde de bulunuyor. Bu toplanışlarda yemek tarifi, el işi modelleri gibi birçok konuda bilgi aktarımı gerçekleşiyor. Kayseri’de misafir ağırlama kültürünün önemli bir parçası olan gün yemekleri de ikram ediliyor. Altın günlerinde misafirliğe giderken herhangi bir yiyeceğin götürülmesi hoş karşılanmıyor. Altın gününde ev sahibi bütün ikramları kendi yapıp servis ediyor. Bu ikramlar arasında genellikle yaprak sarması, kete, kısır, kek, poğaça gibi atıştırmalıklar yer alıyor. Bu bağlamda gün kültürü misafirperverlik değerinin de önemini artırıyor.

Altın Günü 2

Ekonomik, sosyo-kültürel anlamda büyük önem arz ediyor

Kayseri’deki altın günlerinin bir diğer önemli unsuru ise kültürün sürdürülebilirliğini sağlaması oluyor. Altın günlerinde paylaşılan konular, anlatılan hikâyeler, kişisel deneyimler kültürel aktarım sürecinin bir parçası kabul ediliyor. Bu yüzden Kayseri’deki altın günleri sadece eğlence amaçlı değil hem sosyalleşme hem kültürel hem de ekonomik anlamda büyük bir önem taşırken dostluk kavramının pekiştirerek dayanışmayı da artırıyor.

Kaynak: Elif Gökçe Topal