Çeyiz serme geleneği, özellikle annelerin ve genç kızların ilgisini çeken önemli bir düğün öncesi ritüelidir. Çeyiz serme geleneğinin detaylarına bakarsak şöyle sıralayabiliriz;
Çeyiz serme geleneğinin amacı
Evlenme aşamasında olan kız çocukları için yıllardır eşya hazırlayan ailenin, evladına vermiş olduğu değeri simgeliyor.
Çeyiz serme hazırlık süreci
Gelin, henüz genç yaşındayken kendi çeyizini hazırlamaya başlıyor öte yandan kızın ailesi de dantel, el işi, havlu, oya ve yatak örtüsü gibi emek isteyen eşyaları hazırlıyor ve biriktiriyor.
Çeyizin serilmesi
Gelin adayının çeyiz serme geleneği, genelde baba evinde gerçekleşirken çeyiz malzemeleri salon gibi büyük bir odada seriliyor. Ziyaret için ise aile büyükleri, dünür üyeler, akrabalar ve komşular çağrılıyor. Gelen misafirler ürünleri incelerken çay, kahve gibi içeceklerin yanı sıra ikramlıklar da hazırlanıyor. İncelemenin bitmesinin ardından misafirler ürünler hakkında değerlendirmelerde bulunuyor ve para veya küçük hediye bırakabiliyorlar. Ardından ise halk müzikleriyle keyifli vakitler geçirilebiliyorlar.
Çeyiz serme geleneği ne kadar sürüyor?
Çeyiz serilmesi genelde birkaç gün açık şekilde müze gibi geziliyor. Misafirlerin bitmesinin ardından ise eşyalar gelin ve damadın evine yerleştiriliyor. Ancak bu taşıma esnasında da Kayseri'nin gösteriş sevgisinden eksik kalınmıyor. Çeyiz, geçmiş zamanlarda atla, günümüzde ise arabayla süslenerek taşınıyor.
Günümüzde çeyiz serme geleneği genelde yalnızca yerliler ve kırsal bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından gerçekleştirilirken eskiye oranla azalmasının nedeni olarak yeni nesil gençlerin, düğün, çeyiz ve evlilik isteklerine sıkı sıkıya bağlı olmamasına dayayabiliriz. Genç kızlar artık kendi çeyizlerine yatırım yapmak yerine kariyerlerine veya kendisi için düşündüğü başka alanlarda yatırım yapmayı tercih ediyor, bu yüzdendir ki çeyiz serme geleneğinin sayısı artık azalmış durumda.