Türkiye’nin en büyük meydanına sahip Kayseri’de gözle görülür bir değişiklik yaşanıyor. Yüzölçümü bakımından büyüklüğü ile dikkat çeken Cumhuriyet Meydanı’nın yıllar boyunca değişimi oldukça merak uyandırıyor.

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Türkiye’nin ve şehrin en önemli merkezlerinden olan Cumhuriyet Meydanı, Kayserililerin buluşma mekanlarından birisi olarak da öne çıkıyor. Yıllar boyunca şehirde yaşanan tarihi, kültürel, üretim, göç ve turizm gibi faktörlerinde etkisiyle Kayseri, giderek büyüyerek değişmeye devam ediyor.

Kayseri’de Gözle Görülür Büyük Değişiklik (1) (1)

Anadolunun kalbinde yer alan ve Doğu ile Batının ortasında geçiş güzergahı olan Kayseri, ülke için en önemli şehirlerin başında geliyor. Şehre yapılan yatırımlar, planlamalar, imara açılan araziler, şehir düzenlemeleri ile örnek bir şehir olarak dikkat çeken Kayseri, verilen desteklerin meyvelerini toplamaya devam ediyor. Nüfus yoğunluğunun giderek artması, şehre rağbetin giderek çoğalmasının bir kanıtı olarak görülüyor.

Kayseri’de Gözle Görülür Büyük Değişiklik (2)

Nüfus Giderek Artıyor!

Sivas, Yozgat, Nevşehir, Malatya, Kırşehir, Adana, Kahramanmaraş gibi çevre illerden göç alan Kayseri, giderek büyüyor. Çevre illerin dışında kendi içinde, ilçelerden de yoğun bir göç alan şehirde, merkezi nüfus yoğunluğu giderek artıyor.

Yapılan son nüfus sayımına göre Kayseri’de toplam 1.434.357 kişinin yaşadığı bilgisi paylaşıldı. Merkez nüfusunun büyük bir çoğunluğu oluşturan Melikgazi, Kocasinan ve Talas ilçeleri, çevre illerden ve ilçelerinden göç almaya devam ediyor. Şehirde nüfus dinamiğinin olumlu yönde giderek artması, Cumhuriyet Meydanı’nda yaşanan kalabalığı da giderek artırıyor.

Cumhuriyet Meydanı Dolup Taşıyor

Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar insan yoğunluğu yaşanıyor. Bir yerden bir yere gitmek isteyen insanlar için otobüs durakları, tramvay istasyonu ile insanların dinlenmek için kullandığı parklar insanların yoğun olarak kullandığı yerler olarak öne çıkıyor. Her gün büyük ilgiyle karşılaşan tarihi yapılar Medrese, Kapalıçarşı, İki Kapılı Bürüngüz Camii, Kurşunlu Camii gibi şehrin simgeleri insan kalabalığı ile dolup taşıyor.

Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı'nda Gözle Görülür Büyük Değişiklik

Sivas Caddesi gibi şehrin bir diğer simge caddeleri, insan yoğunluğun en çok yaşandığı yerlerin başında geliyor. Kayseri’de birçok insanın yolu Cumhuriyet Meydanı’ndan geçiyor.

Cumhuriyet Meydanı’nın Simgeleri

Cumhuriyet Meydanı denilince ilk akla gelen simgelerin başında Tarihi Saat Kulesi ve Atatürk Heykeli yer alıyor.

Tarihi Saat Kulesi

Kayserili Vekilden Dikkat Çeken Yozgat Paylaşımı: Bahanesi Yoktur! Kayserili Vekilden Dikkat Çeken Yozgat Paylaşımı: Bahanesi Yoktur!

Osmanlı döneminde 1906 yılından II. Abdülhamit  tarafından yaptırıldı. O günden bugüne Kayseri’nin simgesi haline geldi. Saat Kulesi, yıllar boyunca Kayseri’de çekilen fotoğraf karelerini süslemeye devam ediyor. Saat Kulesinin yanında yer alan bina ise muvakkithane (saat odası) olarak inşa edildi. Ayrıca Saat Kulesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’ye geldiği sırada halka hitap etmek için kullanılması da dikkat çekiyor. Öte yandan Tarihi Saat Kulesi ise Kayserililerin buluşma noktası olarak da yıllardır ayrı bir önem taşıyor.

Kayseri Saat Kulesi 18 (1)

Tarihi Atatürk Heykeli

Cumhuriyet Meydanı’nın bir diğer önemli simgesi Atatürk Heykeli’dir. Atatürk heykeli, dikdörtgen şeklinde yüksek bir kaide üzerinde durmaktadır. 1983 yılında yapım çalışmalarına başlanılmış ve Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin yıldönümünde 1984’te açılışı gerçekleştirilmiştir.

Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı'nda Gözle Görülür Büyük Değişiklik

Ön ayağı yukarıda olan at üzerinde Atatürk, pelerinli ve resmi üniformalı olarak ileriye bakar bir durumda tasvir edilmiştir. Kaidenin yan tarafında ise Atatürk’ün Kayserilere hitabesi pirinç levha üzerine yazılmıştır.

Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı'nda Gözle Görülür Büyük Değişiklik

Cumhuriyet Meydanı'nda Değişmeyen Eserler

Kayseri Cumhuriyet Meydanı, yıllar boyunca büyük değişimlere maruz kalsa da şehirde değişmeyen yapılar da dikkat çekiyor. Cumhuriyet Meydanı’nın yapılan düzenlemeler ile gözle görülür farklılıklar içerse de Tarihi Saat Kulesi, Atatürk Heykeli, Bürüngüz Camii, Kurşunlu Camii, Kapalıçarşı, Medrese gibi tarihi yapılar yıllara meydan okuyarak ayakta kalmış ve şehrin önemli simgeleri olarak öne çıkmıştır.

Kaynak: Ali Yalçıntaş