Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre Kayseri'nin nüfusu 1.545.683'dür. İl genelinde kilometre kareye 86 kişi düşüyor. Kayseri Valiliği verilerine göre Kayseri'de Melikgazi ve Kocasinan ilçeleri Türkiye'de birçok şehri nüfus sayısında geçti. Nüfus yoğunluğuna göre en az insanın yaşadığı ilçe Özvatan oldu, Valilik tarafından yayımlanan 2023 verilerine göre Özvatan'da yaşayan nüfus sayısı 4 bin 523 kişi sayısı olarak belirlenmiştir.

Cumhuriyet Meydani Genel Planlar

Özvatan: Bozkır iklimi özelliklerinin hakim olduğu, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Bölge, genelde İç Anadolu'ya has karasal step iklimine sahip olsa da Kayseri'nin merkez yerleşim yerlerine göre yayla iklimine sahiptir. Ortalama yıllık yağış miktarı yaklaşık 600 milimetredir.

Kayseri'de en kalabalık ilçe unvanını ise Melikgazi elinde tutuyor. Valilik tarafından açıklanan 2023 yılı verilerine göre, ilçenin nüfusu 585 bin 483 olarak açıklandı.

Melikgazi ilçesi karasal iklim tipine sahip olup, genellikle bozkır bitki örtüsü görülmektedir. İlçede, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçer.

Kayseri Havadan Kayseri

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinden sonra ikinci büyük ilçesi ise 407 bin 600 kişinin yaşadığı Kocasinan İlçesidir.

Kocasinan ilçesi oldukça merkezi konumdadır, yüz ölçümü açısından Kayseri'nin en büyük ilçesidir,s Melikgazi ve Kocasinan ilçelerinin toplam nüfusu 1 milyonu geçmiştir.

Kayseri'nin üçüncü büyük ilçesi ise Talas olmuştur. Kayseri'nin göz bebeği olan Erciyes Üniversite'sini de içinde barındıran Talas'ın nüfusu 168 bin 172 olarak açıklandı. Talas'ın içinde bulunan Mevlana Mahallesi 90 bin nüfusu ile ilçenin en kalabalık mahallesi olmuştur.

Kayseri Kayseri Aladaglar

AK Parti'li Elitaş: Katil Netanyahu'nun Dışişleri Bakanına Lanetlerimi Gönderiyorum AK Parti'li Elitaş: Katil Netanyahu'nun Dışişleri Bakanına Lanetlerimi Gönderiyorum

Develi : Kayseri'nin il merkezinden sonra en büyük yerleşim yeri olan Develi 67 bin 918 olarak açıklandı. İlçe İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde bulunmaktadır.

Bünyan, Bölge tarihi oldukça eski, tarihi eserler yönünden zengin olan ilçeler arasındadır, İlçenin nüfusu 30 bin 834 olarak açıkladı.

İncesu, Bağdat-İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama mahalli olması nedeniyle, gelen halk sayesinde ticaret artmıştır. İlçenin son verilere göre nüfusu 30 bin 477 olarak açıklandı.

Pınarbaşı, Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla öne çıkar. Genellikle tarım ve hayvancılık yaygındır. İlçenin nüfusu 24 bin 172 olarak açıklandı.

Erciyes Universitesi

Tomarza, Kayseri'de su sporlarının yapıldığı nadir ilçeler arasında yer alır. Nüfus sayısı 22 bin 041 açıklanmıştır.

Sarıoğlan, Kuruluşu hakkında kesin bir bilgi bulunmazken Sarıoğlan İlçesinin 1800'lü yıllarda kurulduğu tahmin edilmektedir. İçerisinde Sarıoğlan Barajı'nı, Tuzla Gölünü ve Şahruh Köprüsü'nü barındırır. Nüfus sayısı 15 bin 394 açıklanmıştır.

Hacılar, Erciyes Dağı eteklerinde kurulmuştur. Kayseri’ye 12 km uzaklıkta olup, Eğribucak bağlarına yakındır. Turizm açısından zengin ilçeler arasında olan Hacılar'ın nüfusu 12 bin 979 olarak açıklanmıştır.

Sarız, Türk kilim kültürünün yaşatıldığı bir ilçedir. Doğal kaynak sularıyla Türkiye'nin ender su kaynaklarından biridir. Nüfusu 11 bin 278 olarak açıklanmıştır.

Felahiye, Tarihi Hititler dönemine kadar uzanır. Çevresinde birçok tarihi eser kalıntısı bulundurur. İlk adı Rumdiğin’dir. Nüfusu verilere göre 6 bin 550 olarak açıklanmıştır.

Akkışla, Daha önce Sivas il sınırları içerisinde bulunmaktayken, Kayseri’nin il olması ile birlikte Kayseri Pınarbaşı ilçesine bağlanmıştır, Akkışla Belediye’si 1953 yılında kurulmuştur. Nüfusu 6 bin 246 olarak açıklanmıştır.

Kaynak: Ahmet Erdoğan