İki iş insanı kardeşi dolandıran avukat, 'Kaçak yaşamak kolay değil' dedi.
Kayseri'de iş insanı kardeşler Mustafa U. (53) ile İbrahim U.'yu (54) zaman aşığından düşen bir davadan dolayı boşalan sahte mahkeme kararlarıyla 41 milyon TL dolandırdığı iddiasıyla yargılanıp 15 yıl 2 15 ay hapis cezasına çarptırılan, Ankara'da yakalanıp tutuklanan avukat Orhan Kaftanoğlu'nun (79) ifadesi ortaya çıktı. 50 yıllık avukat olduğunu söyleyen Kaftanoğlu, '80 yaşına gelene kadar dayadım. Çeşitli rahatsızlıklar var. Dosyanın Yargıtay tarafından bozulacağını düşünüyorum. Yurt dışında değildim, Ankara'daydım. Alacakları kişilerden biri vardı, ödeme yapmak için bu yola başvurdular. Beni şikayet ettiler. Aldığım her şeyi makbuzla verdim. Dolandırmadım. Kaçak yaşamak kolay değil. Tutuklama en son bakım' dedi.
Ev aletleri üretici firmasının sahibi kardeşleri Mahmut U. ve İbrahim U. hakkında 2003'ten beri 'Teşekkül halinde ihracat kaçakçılığı' suçlamasıyla geçen ve zaman aşımıyla düşen davayla ilgilenmeyen avukat Orhan Kaftanoğlu, iddiaya göre; Söz konusu kişilerin para cezalarının infaz edilmesi, haklarında 10 katı şekilde çalıştırıldığı, para cezasının ödenmemesi hapis cezasına tabi tutulması durumunda korkutup, Gaziantep Mahkemeleri tarafından yönetilen adli olarak çalıştırılanlar aykırı 99 adet sayman mutemedi belgesi (ödenen ücret parası bedeli) alınmıştır. Avukatın, 2013-2020 yılları arasında farklılaştırılarak mutemedi alınan belgesiyle (ödemesi yapılan belge) 41 milyon 840 bin 98 TL kullanılarak haksız menfaat temin ettiği ileri sürüldü.
İbrahim U. ve Mustafa U.'nun savcılık suç duyurusunda bulunduklarıyla avukat Kaftanoğlu hakkında 'Dolandırıcılık' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçlarından dava açıldı. Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 Eylül 2021'de görülen davanın karar duruşmasında tutuksuz sanık Orhan Kaftanoğlu ile şikayetçi Mustafa U. ve İbrahim U. kardeşler katılmazken, taraf avukatları mahkemede hazır bulundu. Mahkeme heyeti, sanık avukat Kaftanoğlu'nu, 'Dolandırıcılık'tan 10 yıl, 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan da 5 yıl 2 ay 15 gün olmak üzere toplam 15 yıl 2 ay 15 gün hapis ve 330 bin TL cezaya çarptırdı. Heyet, tutuksuz yargılanan sanık hakkında bilgilere yönelik yakalama tespitlerinin ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Taraf avukatları, yerel mahkeme ile Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi'nin verdiği karara itiraz edip etmediğini Yargıtay'a taşıdı. Dosyanın geldiği 11'inci Ceza Dairesi, yapılan itirazı karara bağladı. Ceza Dairesi, sanık hakkında aynı mahkemede başka bir dava dosyası olduğu ve söz konusu dosyalarda hukuki bağlantıların yapılabileceği kararın bozulmadığını ve birleştirilmesini istediğini yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Kararın ardından Yargıtay'ın bozma ilamı kararı, birleşen dosyada yeniden yargılandığı duruşmaya firarı Orhan Kaftanoğlu katılmadı.
Yerel mahkeme heyeti, önceki kararında değişiklik yapmadı, ancak sanığı 7 yıl 7 ay boyunca meslekten menedip, istihbarat yakalama kararının da devamına hükmetti.
Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı bulunan avukat Orhan Kaftanoğlu, 22 Ekim'de Ankara'da yakalandı. Kaftanoğlu'nun ilgili ağır ceza mahkemesi tarafından açıklaması yapıldı. Geçen yıl şubat aralarından beri firari olarak adlandırılan Kaftanoğlu'nun ifadesine DHA ulaştı. 50 yıllık avukat olduğunu söyleyen Kaftanoğlu, '80 yaşına gelene kadar dayandım. Çeşitli rahatsızlıklar var. Dosyanın Yargıtay tarafından bozulacağını düşünüyorum. Yurt dışında değilim. Ankara'daydım. Alacakları kişilerden vardı. Alacağımı ödememek için bu yola başvuracaklar. Beni şikayet ettiler. Aldığım her şeyi makbuzla verdim. Dolandırmadım. Kaçak yaşamak kolay değil. Tutuklama en son bakım' dedi.