Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Kayseri’nin doğusunda yer alan ilçe, Malatya ve Kahramanmaraş kara yolu üzerinde bulunur. İlçede 115 köy, 28 mezra ve 146 yerleşim yeri bulunur. Sert ve karasal iklime sahip olan Pınarbaşı kışları soğuk, yazları ise sıcak ve kurak geçer. İlçenin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ayrıca Pınarbaşı’nın en yüksek dağı ise Şirvan Dağı’dır. İlçenin akarsuyu ise Uzunyayla ve Zamantı Havzalarıdır. Bunlardan en önemlisi Zamantı Irmağı ve kolladır. Pınarbaşı’nı nüfusu ise son olarak 2020 yılında 22 bin 900 olarak kayıtlara geçmiştir.
Bölgedeki Uzunyayla platosu, oldukça geniş ve düz bir alandır. Hayvancılıkla uğraşan ilçe halkı, sahip olduğu hayvanları burada otlatmaktadırlar. Burada serbest olarak otlatılan koyun ve inek peynirleri oldukça önemlidir.
Peynirler, ineklerin ve koyunların sütlerinden geleneksel yöntemlerle imal edilir. Coğrafi alandaki kuzeydoğu rüzgârının etkisiyle peynir olgunlaştırılır ve bu yöntemle yarı sert, esnemeden kırılan karakteristik özelliğini kazanır. Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez Peyniri bu yönleriyle diğer yörelerde üretilen peynirlerden farklılaşır.
Yayla da otlayan koyun ve ineklerin sütünden yapılan Çerkez peyniri, alandaki rüzgarın etkisiyle olgunlaştırılır ve bu yöntemle yarı sert bir peynir elde edilir. Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez Peyniri bu yönleriyle diğer yörelerde üretilen peynirlerden ayrı tutulur.
Tam yağlı inek veya koyun sütünden üretilen Çerkez Peyniri, sütün kaynama noktasında fermente peynir altı suyu eklenerek asit ve ısı etkisiyle pıhtılaştırılır. Oluşan pıhtıya sepetlerde kalıp halinde şekil verilen, dış yüzeyi iri kaya tuzu ile tuzlanan, kısa sürede kabuk bağlayan, taze veya üretildiği alanda doğal ortamında kuzey rüzgarlarına maruz bırakılarak 15 gün kadar doğal ortamında dinlendirildikten sonra tüketilen, uzun süre dayanabilen yarı sert geleneksel bir peynirdir.
Peynirin üretimi için Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığının paydaş olduğu ve Birleşik Kafkasya Derneği tarafından ORAN Kalkınma Ajansına proje sunulmuş ve Pınarbaşı ilçesi Örenşehir Mahallesi’ne peynir üretim tesisi kurulmuştur.
İlçede üretimine başlanan Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez Peyniri, yöre halkının geçim kaynağı haline gelmiştir. Coğrafi işaret belgesi alan Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez Peyniri, adından söz ettirmeyi başarmıştır. Damaklarda tat bırakan peynir, artık market raflarından da satılmaya başladı.
‘Tercihiniz İçin Teşekkür Ederiz’
Müjdeli haberi Kayseri Birleşik Kafkas Derneği duyurdu. Dernek yaptığı açıklamada, “ Uzun yayla Çerkez Peyniri marketlerde. Coğrafi İşaretli Çerkez Peyniri talep üzerine marketlerde satışa sunuldu. Sosyete Pazarı ve Kocasinan Sinan kafe yanında PEYNAME satış marketlerde müşterilerin rahat ulaşımına ve tercihine sunuldu. Birleşik Kafkasya Derneği İktisadi İşletmesi tarafından üretilen, Lezzeti, Kalitesi, Coğrafi İşareti, Patenti ve Yöresel tercih edilen albenisi ile müşterilerin aradığı peynir çeşidi oldu. Tercihiniz için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.