Karmin, doğal bir kırmızı renklendiricidir ve özellikle yiyecek, içecek ve kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılır. E120 veya karmin olarak da adlandırılan bu renklendirici, cochineal (karmin) böceklerinden elde edilir. Karmin, pigment olarak kırmızı ve pembemsi tonlar verir ve oldukça dayanıklıdır; bu yüzden özellikle gıda ve kozmetik sektörlerinde tercih edilmektedir.

Karminin Kullanım Alanları:

·        Gıda Ürünleri: Yoğurt, dondurma, şekerleme, jöle ve bazı içeceklerde (örneğin meyve suyu) bulunur.

·         Kozmetik Ürünler: Ruj, allık ve göz farı gibi ürünlerde kırmızı renklendirici olarak kullanılır.

·        İlaçlar ve Kaplamalar: Bazı ilaç tabletleri ve kapsüllerinde de renklendirici olarak yer alır.

Kayseri’nin 1927 yılındaki haritası gündem oldu! Bakın hangi ilçeler hangilerine bağlıydı! Kayseri’nin 1927 yılındaki haritası gündem oldu! Bakın hangi ilçeler hangilerine bağlıydı!

Karmin kullanımı bazı vegan ve vejetaryen tüketiciler için uygun değildir çünkü hayvan kökenli bir üründür.

Karmin, doğal kırmızı bir renklendiricidir. Kırmızı renk vermek amacıyla gıdalara konulan karmin, aslında koşinil böceğinden elde edilen doğal bir kırmızı renklendirici olarak karşımıza çıkıyor. Literatürdeki araştırmalarda karminin, kırmızı olabilecek her türlü gıda, kozmetik ürünü ve ilaçta dünya çapında kullanıldığı yazıyor. Çilekli yoğurt, kırmızı içecekler, kırmızı ruj veya göz farları, şampuanlar gibi birçok malzemede karmin bulunuyor olabilir.

Karmin'in kullanıldığı Kayseri ürünü:

Karmin renklendirici böceğinin, bilindik birçok üründe kullanılmakla birlikte pastırmada da kullanıldığı ortaya çıktı. Sosyal medyada pastırma üzerinde yapılan paylaşım dikkat çekti. 

Sosyal Medya

Sosyal medyada viral olan bir gönderi, gıda endüstrisinde kullanılan karmin böceği hakkında tartışma başlattı. Ünlü bir markanın pastırması örnek gösterilen iddiada, paketin içindekiler kısmında renklendirici olarak E120 kodlu bir katkı maddesi kullanılmasına dikkat çekildi. Bu kodun, karmin böceğinin ezilmesiyle elde edilen ve gıdalara kırmızı renk vermek amacıyla kullanılan bir maddeyi ifade ettiği anlaşılıyor. İddia sahibi, geleneksel bir gıda olan pastırmaya bu maddenin sadece kırmızı renk vermek için keyfi olarak katıldığını vurguluyor. E120 koduyla bahsedilen renklendiricinin aslında ne olduğunun paketlerin üzerine şeffaf bir şekilde yazılmaması, tartışmaların önemli bir noktası. Karmin tüketiminin sağlıklı olup olmadığı ve farklı dini mezhepler tarafından kabul görüp görmediği de tartışmaların yoğunlaştığı diğer noktalar.

Kaynak: Elif Ergindoğan