Kayseri’nin Sarıoğlan İlçesi’nde yer alan Karaözü Mahallesi girişinde bulunan Tarihi Şahruh Köprüsü ve Kızılırmak Nehri etrafında sürdürülen çalışmalarda sona gelindi. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen ancak 1538-1539 yılları arasında Kanuni Dönemi’nde Şahruh Bey’in oğlu Mehmet Bey tarafından onarımı gerçekleştirilen bu köprü, uzun yıllardır sapasağlam ayakta duruyor.

Devlet Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü tarafından ‘Kızıldağ’ın Kızanı, Kızılırmak’ın Gerdanlığı’ olarak tabir edilen Şahruh Köprüsü’nün de üzerinde bulunduğu Kızılırmak nehri ve  etrafında gerçekleştirilen dere ıslah çalışmaları ve rusubat temizliği çalışmaları sona erdi.

Şahruh Köprüsü Çalışma

Son dakika! 4.6 büyüklüğünde deprem Son dakika! 4.6 büyüklüğünde deprem

Çalışmanın amacı tarihi ve doğal yapıları korumak

Sarıoğlan Kaymakamlığı tarafından Şahruh Köprüsü ve Kızılırmak Nehri’nin öncesi ve sonrası paylaşımında çalışmanın taşkın risklerinin önüne geçmek ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla yapıldığı vurgulandı. Aynı zamanda tarihi ve doğal yapıların korunarak Kızılırmak Nehri’nin su akışının da düzenli hale getirildiği belirtildi.

Şahruh Köprüsü

Şahruh Köprüsü’nün tarihi

Kızılırmak üzerine kurulmuş olan Şahruh Köprüsü, Kayseri’nin Sarıoğlan İlçesi’ne bağlı Karaözü Mahallesi girişi yakınlarında bulunmaktadır. İnşa yılı ve kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, Dulkadiroğlı Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh Bey tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.

Bozkurt Bey’in dört oğlundan biri olan Şahruh Bey’in kız kardeşi Ayşe Hatun Sultan ise II. Bayezid'in eşi ve Yavuz Sultan Selim'in annesidir. 1480 yılında, Şahruh Bey Kırşehir Sancak Beyi iken amcası Şah Budak Bey tarafından gözlerine mil çektirilmiştir. Köprünün onun emri ile yaptırıldığı varsayılırsa köprünün inşa tarihi 1480 yılı dolaylarında olmalıdır.

Şahruh-1

Şahruh Köprüsü, Şahruh Bey'in oğlu Mehmet Bey tarafından da 1538-1539 tarihlerinde onarılmıştır. Bu onarımla ilgili bir kitabe köprü üzerinde bulunmaktadır. Kitabe 1928 yılında orta yani en büyük gözden batıya bakan göz tamir edilirken ırmağın sağ kıyısında köprünün kuzey batı girişinde, toprağa gömülü bir şekilde bulunmuştur. Kitabe, 4 Ağustos 1928'de Sivas Müzesine kaldırılmıştır. Kitabede, ‘Bu köprüyü H.945'de (1538-1539) Alaüddevle Zulkadirî Sasani'nin oğlu Şahruh Bey'in oğlu Mehmet, Emir Abdullah eliyle onardı.’ ifadesi yer almaktadır.

Köprü muntazam kesme taştan yapılmış olup uzunluğu 144,5 metre, eni ise 5,6 metredir. Sekiz kemerli bir yapıya sahiptir. Ortada yüksek sivri bir kemer, onun yanında da gittikçe alçalan kemerler bulunmaktadır. Yanlardaki korkuluklar iyi bir durumda olup, köprü günümüzde vatandaşlar tarafından sıkça kullanılmaktadır.

Köprüyle ilgili olarak yöre civarında olan batıl bir inanışa göre korkuluk taşları arasında bulunan çukur taşına sırt verilerek tutulan dilek böylelikle dilekler gerçekleşmektedir. 

Kaynak: Elif Gökçe Topal