Kayseri’nin Sarız ilçesi merkeze 128 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Karasal iklime sahip olan ilçe, kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise kurak geçmektedir. Ayrıca ilçede birden fazla topluluk yaşamaktadır, Kürt, Türkmen, Zaza ve Çerkezlerin oluşturduğu ilçenin nüfusu 9 bin 537 kişidir.

İlçede yaşayan vatandaşlar geçimlerini genellikle tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadırlar. Büyükbaş, Küçükbaş ve arıcılık faaliyetleri yürütülmektedir. Çiftçiler ise buğday, mercimek, nohut ve pancar ekimi yapmaktadır.

İlçede 2019 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sarız Belediye Başkan adayı Baki Bayrak ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sarız Belediye Başkan adayı Ömer Faruk Eroğlu, kıyasıya yarıştı. Ancak MHP’li Baki Bayrak sandıktan galip çıkarak, yüzde 52,16 oy oranıyla bakanlık koltuğuna oturdu.

İlçede 5 yıl boyunca başkanlık yapan Bayrak, çeşitli faaliyetlerde bulundu. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ise belediye yönetimi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Başkan adayı Ömer Faruk Eroğlu’na geçti. Önceki dönem Sarız Belediye Başkanı Baki Bayrak ile kıyasıya yarışan CHP’li Ömer Faruk Eroğlu, oyların yüzde 45,93’ünü alarak başkanlık koltuğuna geçti.

Sarız’ın bir diğer ünlü ürünü ise Sarız Kilimi’dir. Elle dokunan kök boyallı Sarız Kilimleri, Türkiye’nin her bölgesinde ününü salmıştır. Bölgede yaşayan kadınlar, evlerine kurdukları dokuma tezgahlarında Sarız Kilimi dokuyarak, satışını yapıp, ev ekonomisine destek olmaktadırlar.

Yapısı dokusu ve özelliğiyle Anadolu’da özel bir yere sahip olan Sarız Kilimi, ilçedeki kadınların elinden yeniden hayat buluyor. İlçedeki Halk Eğitim Merkezi’nde kursları verilen Sarız Kilimi’ne kadınlar tarafından ilgi de bir hayli fazla.

Kayseri’de Unutulmaya Yüz Tutmuştu, Hünerli Ellerde Hayat Buluyor! 2

Sarız’da ki O Görüntüler Tepkilere Neden Oldu! Harekete Geçildi Sarız’da ki O Görüntüler Tepkilere Neden Oldu! Harekete Geçildi

‘Belediye Başkan Yardımcısından Ziyaret’

Belediye tarafından da destek gören Sarız Kilimi dokumasına Sarız Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gün’den ziyaret geldi. Gün, mahalle muhtarı Adnan Kaya ile birlikte dokuma yapan kadınları ziyaret ederek, bilgiler aldı.

‘Kadınlarının Elinde Yeniden Hayat Buluyor’

Konuyla ilgili Sarız Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Kilim Dokuma Geleneği Hünerli Ellerde Yeniden Hayat Buluyor. Dokuma özellikleriyle Anadolu coğrafyasında özel bir yere sahip tarihi Sarız Kilimi, Halk Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde açılan dikiş nakış ve dokuma kurslarıyla Karayurt mahallemizin kadınlarının elinde yeniden hayat buluyor.

Kayseri’de Unutulmaya Yüz Tutmuştu, Hünerli Ellerde Hayat Buluyor! 1

‘Eksiklikleri Dinleyerek Fikir Sahibi Oldu’

Unutulmaya yüz tutmuş dokumacılık sanatını yeniden canlandırmak amacıyla kurulan kilim ve dikiş nakış atölyesini ziyaret eden Belediye Başkan Yardımcımız Mehmet Gün, mahalle muhtarımız Adnan Kaya ile birlikte kilim ve dikiş nakış atölyesini gezdi ve eksiklikleri dinleyerek fikir sahibi oldu” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Sevilay Ay