KAYSERİ HABER - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların ve gençlerin sosyal medyada zararlı içeriklere maruz kalmasını engellemek amacıyla yaş sınırlaması getirmeyi planlıyor. Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, bu tür düzenlemelerin başarılı olabilmesi için kamu yararına çalışan kurumlarla iş birliği yapılması gerektiğini belirtti. 

Samsung Galaxy Z Fold 7 Modelinde Beklenen Yeni Detaylar Samsung Galaxy Z Fold 7 Modelinde Beklenen Yeni Detaylar

‘Olumsuz sonuçları engellemek için fikir alışverişi şart’

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, düzenlemenin gençleri yasa dışı ve zararlı içeriklerden korumayı hedeflediğini belirterek şu ifadeleri kullandı, "Bugüne kadar bazı tutarsızlıklar söz konusuydu. Örneğin, RTÜK tarafından yasaklanan içerikler IP TV üzerinden serbestçe yayınlanabiliyor ya da sosyal medyada gençleri olumsuz etkileyecek içeriklere kolayca ulaşılabiliyor. Bu düzenlemeyle bu tür sorunların giderilmesi amaçlanıyor. Ancak, bu süreçte bilişim uzmanları, eğitimciler ve kamu yararına çalışan kuruluşlarla iş birliği yapılmazsa beklenmedik olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir." 

Teknik önlemler ve bilinçlendirme şart

Düzenlemenin başarılı olabilmesi için sadece teknik engellerin yeterli olmayacağını vurgulayan Topuzoğlu, şu noktalara dikkat çekti, "Örneğin, bir e-posta adresi alırken yaş sınırlaması var ama gençler yaşlarını büyük göstererek bu engeli kolayca aşabiliyorlar. Aynı şekilde, sosyal medya platformlarına yönelik getirilecek kısıtlamalar da benzer yollarla aşılabilir. Bu nedenle teknik önlemler kadar bilinçlendirme eğitimleri, seminerler ve toplumsal farkındalığı artıran çalışmaların da yapılması gerekiyor. Ayrıca, sistemin teknik olarak daha güçlü bir altyapıya sahip olması şart."

Dijital güvenlik için daha güçlü adımlar atılmalı

Sosyal medyada yaş sınırlaması getirilmesi, gençleri dijital dünyadaki tehlikelerden koruma adına önemli bir adım olarak görülse de uzmanlar, bu tür düzenlemelerin yalnızca yasaklarla değil, kapsamlı eğitim ve teknolojik önlemlerle desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın düzenleme sürecinde eğitimciler, bilişim uzmanları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak çok yönlü bir yaklaşım benimsemesi bekleniyor.

Kaynak: İHA