Erciyes Üniversitesi akademisyen, personel ve öğrencileri; geleni, gelengi Anadolu sincabı veya tarla sincabı olarak da bilinen bu minik ve sevimli canlıların çıkacağı günü iple çekiyor.
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren "Hayvanları Yaşatma ve Koruma Kulübü" öğrenci topluluğu, son yıllarda sayıları giderek azalan gelengiler için besleme etkinliği düzenledi.
Erciyes Üniversitesi öğrencileri baharın gelmesiyle kış uykusundan uyanarak yeryüzüne çıkmaya başlayan gelengilerin yuvadan çıkacağı ilk günlerde açlık sıkıntısı yaşamaması amacıyla Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Düzler koordinasyonunda, Erciyes Üniversitesi Gelengi İzleme Komitesi tarafından kampüs içerisinde daha önce tespit edilmiş yaşam alanları ile gelengi yaşama potansiyeli yüksek olan yuva çevrelerine, Üniversite Rektörlüğü tarafından temin edilen buğdayları bıraktı.
Öğrenci topluluğu, önümüzdeki dönemlerde daha geniş kapsamlı besleme programları ile kampüsün şirin ev sahiplerinin doğal yaşamlarına katkı sağlamaya devam etmeyi planlıyor.
Gelengi Nedir?
Gelengi', 'Anadolu yer sincabı' ya da 'Anadolu tarla sincabı' (Spermophilus xanthophrymnus) olarak olarak da bilinir, sincapgiller familyasından Kafkaslar'dan İsrail'e kadar yayılım gösteren, ismini en çok bulunduğu Anadolu'dan alan gelengi cinsinden kemirgen türüdür. Koloni halinde yaşarlar. İki ayağı üzerine dikilip etrafı kolaçan etmeleriyle bilinirler. En gözde yiyecekleri ekin taneleridir.