Şehrin güney alanında yer alan Develi ilçesinin gizemli geçmişinde karmaşık olan idari yapısı dikkat çekmeye devam ediyor. Kültürel ve tarihi anlamda oldukça zengin bir yapıya sahip olan ilçe, günümüzde Kayseri şehrine bağlıyken , 1926 yılında kadar Adana’nın Kozan ilçesine bağlıydı ancak ilçe, Kozan'ın 1926 yılında ilçe haline gelmesiyle Kayseri'ye bağlandı. Söz konusu tarihsel bağlantı, Develi'nin geçmiş yıllardaki stratejik önemini ve Osmanlı İmparatorluğu’nun idari yapısındaki değişiklikleri belirtiyor.
Develi’nin karmaşık tarihi
Develeli, tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hititlerden Osmanlılara kadar uzanan köklü bir tarihe sahip olan Develi, stratejik konumu nedeniyle Türkiye genelinde her daim önemli bir konum halindedir. Develi'nin Kozan'a bağlanması Osmanlı dönemine dayanıyor. O dönemde idari yapılar sık sık değiştiriliyordu ve bunlardan biri de Develi olmuştu.
Osmanlı döneminde Kozan, Adana çevresindeki önemli sancaklardan biri konumundaydı ve Develi’nin Kozan’a bağlanması da, bölgenin yönetimsel önemini arttırdı. Ancak 20. yüzyılın başlarında Osmanlı’nın idari düzenlemeleri Kozan bir ilçe olurken Develi, Kayseri’ye bağlanarak günümüzdeki idari yapısına kavuştu.
Develi’nin tarihi ve doğal güzellikleri
Birçok tarihi yapısı ve doğal güzelliğiyle Kayseri'nin önemli turistik bölgelerinin bulunduğu Develi ilçesinin dikkat çeken yerleri;
Sultan Sazlığı; Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan kuş cenneti Sultan Sazlığı, yalnızda Develi’nin değil Kayseri'nin de doğal güzelliklerinin başında gelir. Kuş gözlemciliği, doğa fotoğrafçılığı ve doğa yürüyüşü yapmak isteyen vatandaşlar için en uygun yerlerden birisidir.
Develi Kalesi; Hem yerli hem de yabancı turistlerin gidip gördüğü yerlerden biri olan Develi Kalesi, Osmanlı ve daha önceki dönemlerden kalma izler taşıyarak ilçenin tarihini gözler önüne sürüyor.
Tarihi Cami ve Türbeler; Develi, Osmanlı dönemine ait dini yapılar ve türbelerle doludur. Bu eserler yine birçok ziyaretçiyi ağırlıyor.
Kozan ile Develi’nin bilinmeyen bağı
Develi’nin 1926 yılında dek Kozan’a bağlı olması idari bir yapının dışında bölgedeki kültürel ve ticari ilişkileri de önemli derecede etkilemiştir. Kozan ve Develi arasında gelişen bağlar, iki bölgeyi birbirine bağlayan tarihi bir kültür köprüsü olmuştur.
Kayseri'nin en büyük kırsal ilçesi olan Develi, tarihi boyunca birçok şehre, ilçeye bağlıydı. Bu farklı geçmişi her dönemde kendine özgü kimliğini ortaya koymasına engel olmadı.
Develi'nin Kayseri'ye katkısı
Günümüzde Develi, Kayseri’nin büyümesine ve gelişmesine en büyük katkı sağlayan ilçelerden biri. Bölgenin yerel halkının gelişmesine, üretmesine e turizm açısından önemli merkezlerden biri olmasına sebep olan Develi'nin tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri, yalnızca Kayseri'nin değil tüm Türkiye'nin dikkat çeken ilçelerinden biri haline getiriyor.