Kayseri’de bulunan 16 ilçeden biri olan Sarıoğlan’ın kesin kuruluş tarihi hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Yapılan yapıların en eskisinin Palas kasabasında bulunan Ulu Camii’nin ise 1200 yılında yapıldığı biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Pınarbaşı ilçesine bağlı olduğu bilinen Sarıoğlan ilçesi öncesinde sadece küçük bir yerleşim yeri idi. Sonrasında Bünyan’ın ilçe oluşu ile Bünyan’a bağlansa da şimdilerde ise kendisi bir ilçe olarak hizmet veriyor. 

1953 yılında belde Belediyesi olan Sarıoğlan  1 Nisan 1960 yılından itibaren ise ilçe olarak hizmet vermeye devam ediyor.  2020 yılında ise ilçenin nüfusu 14 bin 107 olarak hesaplandı. Kırsal mahallelerin de dahil edildiği nüfusta aslında Sarıoğlan ilçesi doğumlu olan ama Kayseri’de ya da başka bir şehirde yaşayanlar dahil edilmedi.  İlçe merkezi öncesinde derenin yanında iken 1948 yılında sel taşkının olması ile ilçe şimdiki yerine taşındı. 

Sarıoğlannnn (1)

8 gözlü köprü 

Sarıoğlan ilçesinin dikkat çeken yerlerinden biri de 8 gözlü tarihi köprüsüdür. Tarihi köprünün de ne zaman yapıldığı bilinmezken köprünün altından Kızılırmak geçer.  Adı Şahruh olan köprü Sarıoğlan ilçesinin Karaözü mahallesinde yer alır. Köprünün ne zaman yapıldığı belli olmasa da yapılan tamirattan kalan bir yazıt yer alıyor. 1538 tarihinde onarıma uğrayan köprüdeki yazıta göre köprü Dulkadiroğulları Beyliği’nden Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh Bey tarafından yaptırıldı. Köprünün yapım aşaması araştırıldığında ise köprünün en geç 1480 yılında yaptırıldığı düşünülüyor. 144 metre uzunluğu olan köprünün 8 gözü olduğu görülüyor. 

Sarıoğlannnn (2)

Palas Tuzla Gölü 

İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Bölge Halkına Hizmet Vermeye Başladı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Bölge Halkına Hizmet Vermeye Başladı

Köprüden sonra Sarıoğlan İlçesi’nde bulunan Tuzla Gölü hem görünüşü hem de alınan verimi ile büyük önem taşıyan bir yerdedir.  Göl bir taraftan da tarihi ile dikkatleri üzerine toplamaktadır. M.Ö. 2 bin yılından itibaren Hititler, Dulkadiroğulları ve Osmanlı gibi birçok devlet de gölün etrafında kuruldu. Gölde yaz aylarında sular çekildikten sonra çevrede bulunan köylerdeki vatandaşlar tuzları topluyor.  Bahar ve kış aylarında ise vatandaşlar gölde bulunan çamurun faydalı olduğunu düşünerek göle geliyor. 

Kaynak: Fatma Elmas