Kayseri İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın Kayserispor maçında! Taraftarlarla bir arada Kayseri İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın Kayserispor maçında! Taraftarlarla bir arada

6 Şubat 2023’te meydana gelen büyük depremler, Erciyes çevresinde bazı jeotermal hareketleri tetikledi. Bu gelişmelerin ardından patlama ihtimali tartışılır hale geldi. 2025’e hareketli bir giriş yapan Kayseri’nin simgesi Erciyes Dağı, FIM Dünya Kar Motosikleti şampiyonasıyla adından çokça söz ettirdi. Kayak sezonun da ise ziyaretçi akınına uğrası. Erciyes Dağı, tarihi boyunca Anadolu’nun en büyük volkanlarından biri olarak bilinirken, 6 Şubat 2023 depremleri sonrası sıcak su kaynaklarıyla gündeme geldi. Bu olaylar, halk arasında “Erciyes patlayacak mı?” sorusunu doğurdu. 

Erciyes'te kayak sezonu tamamlandı! Kapandığını böyle duyurdular Erciyes'te kayak sezonu tamamlandı! Kapandığını böyle duyurdular

Erciyes Dağı’nın jeolojik ve tarihsel geçmişi: Binlerce yıllık sessizlik

Erciyes Dağı, Türkiye'nin doğal oluşumlarından biri olarak dikkat çekiyor. 3.917 metre yüksekliğiyle İç Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes, Kayseri il merkezinin yaklaşık 25 kilometre güneyinde bulunuyor. Her ne kadar günümüzde kış turizmiyle, kayak merkeziyle ve görsel ihtişamıyla bilinse de, bu dev dağın geçmişinde volkanik patlamalar dolu olduğu biliniyor. 

Erciyes tipi volkanların, uzun süreli patlamalarla oluşan, koni biçiminde, katman şeklinde lav ve kül birikiminden meydana geldiği araştırmacılar tarafından söyleniyor. Erciyes’in yaklaşık 2,5 milyon yıl önce faaliyete geçtiği ve yapılan arkeolojik çalışmalarda, çevredeki yerleşimlerin zaman zaman volkanik kül altında kaldığı araştırmacılar tarafından ortaya kondu. Bu nedenle araştırmacılar, Erciyes'in sönmüş bir yanardağ olduğu sonucuna vardıklarını belirttiler. 

Erciyes Dağı Aslında Sönmedi (3)
Araştırmacılar son büyük patlamasının MÖ 253 yılında gerçekleştiğini tahmin edip bu tarihten sonra ise Erciyes'in aktif hareket ettiğine dair bir kanıt bulunamadığını belirtti. Fakat bu durumun Erciyes'in tamamen söndüğü yanılgısına neden olmamasını önemle vurgulandı. Araştırmacılar Erciyes Dağının sönmüş olarak adlandırılabilmesi için 10.000 yıldan uzun süre patlamamış olması gerektiği sonucuna vardı. Buna göre Erciyes Dağı sönmüş değil uykuda bir yanardağ olduğu bilim adamları tarafından ortaya kondu.

Doğal tehdit mi, turistik değer mi?

Erciyes Dağı, günümüzde Türkiye’nin en popüler kayak merkezlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Kış aylarında on binlerce turistin ziyaret ettiği bu bölge, hem ekonomik hem de kültürel olarak Kayseri için büyük önem taşıyor. Ancak bu görkemli dağın altında yatan volkanik geçmiş, zaman zaman bilim insanlarının ilgisini çekmeye de devam edecek.

Erciyes’te olası bir patlamanın, sadece Kayseri’yi değil, çevre illeri de etkileyeceği unutulmaması gerektiğini belirten araştırmacılar bu nedenle halkın bilinçlendirilmesinin de büyük önem taşıdığını belirtildi. 

Kaynak: Haber Merkezi