Kayseri’de 13 kurucu ortakla kurulan TOMTAŞ, kısa sürede devletin önemli savunma ve teknoloji kuruluşlarıyla ortaklık kurarak dikkatleri üzerine çekti. Eğitim ve hafif kara taarruz uçağı ile montaja hazır uçak parçası üretimi yapacak olan şirket, 292 milyon dolarlık yatırımıyla proje bazlı devlet yardımı, yani “süper teşvik” kapsamına alındı.

Artık süre daralıyor: Tapusu olanlar acele etmezse zarara girecek Artık süre daralıyor: Tapusu olanlar acele etmezse zarara girecek

Hulusi Akar’ın Kayseri’ye kazandırdığı Tomtaş Projesinin kurucu ortakları, Şehirde çok tartışılmıştı. Hulusi Akar Projeyi Kayseri tabanına yayın ortakları Kayserili iş adamlarından oluşsun, güçlü bir şirket olsun, diye planlamıştı. Ama Şirket hisseleri kimseye duyurulmadan 13 isimle kurulması iş dünyasında tepkilere neden olmuştu.

TOMTAŞ’ın Kuruluşu ve Ortaklık Yapısı

Eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın destekleriyle hayata geçirilen TOMTAŞ projesinin kurucu ortakları, şehirde uzun süre tartışma konusu olmuştu. Akar’ın, şirketin Kayserili iş insanlarından oluşmasını istediği ancak sürecin kamuoyuna açıklanmadan yürütülmesi tepkilere neden olmuştu.
Kuruluş sırasında A, B ve C grubu olmak üzere üç farklı hisse grubu oluşturulan şirketin hissedarları şunlar:

•    Ferhat Akmermer: 100 TL karşılığı, B grubu 2000 hisse
•    Kemal Tekelli: 100 TL karşılığı, B grubu 2000 hisse
•    Ferhat Çakır: 272 A grubu, 1180 C grubu
•    Mehmet Kocaoğlu, Vedat Şimşek, İsa Candemir, A. Kerim Yalçın, Nuri Kuş, Vahdettin Taş, Alper Özkaya, Durdu Mehmet Yalçın, Haluk Sezai Ekşi: 272-280 A grubu ve 1180-1200 C grubu hisseler
•    Hacı Mehmet Memnun (hisse detayı belirtilmemiş)
TOMTAŞ’ın Devletle Ortaklığı
Kuruluş sürecinin ardından TOMTAŞ, şu kamu kurumlarıyla ortaklık kurdu:
1.    TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş)
2.    ASFAT (Askeri Fabrika ve Tersane İşletmeleri A.Ş)
3.    Erciyes Teknopark A.Ş

MÜSİAD Ayrılığı ve Hisse Devri

Genel kurulda MÜSİAD adına çoğunluğu temsil eden Ferhat Akmermer yönetime alınmayınca, MÜSİAD şirketten ayrılma kararı aldı. MÜSİAD’a ait hisseler, Avukat Ferhat Çakır’a devredildi.

Süper Teşvikle Yeni Dönem

TOMTAŞ tarafından Kayseri’de yapılacak olan eğitim ve taarruz uçağı ile uçak parçası üretim tesisi, 292 milyon dolarlık sabit yatırımla süper teşvik kapsamına alındı. Sağlanan avantajlar şunları içeriyor:
•    Gümrük vergisi muafiyeti
•    10 yıl boyunca sigorta primi desteği
•    Yatırım yeri tahsisi

TOMTAŞ, bu yatırımla birlikte Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayiinde önemli bir oyuncusu olmayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi