Kayseri Emniyet Müdürlüğü, Kayseri ve Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarına müdahalelere dikkat çekmek için ‘Avrupa Birliği Ülkelerinde Trafik Kazalarına Müdahale Uygulamalarının İncelenmesi’ adı altında bir proje hazırladı. 

Kayseri’nin trafiğine nefes aldıracak proje hayata geçiyor! Kayseri’nin trafiğine nefes aldıracak proje hayata geçiyor!

Proje koordinatörü Mehmet Tabak Türkiye’de, 112, polis ve itfaiye trafik kazalarına yaptığı müdahaleyi Avrupa standartlarına taşımayı planladıklarını belirterek, "Kayseri İl Emniyet Müdürlüğümüz, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanıp Avrupa Birliği Bakanlığına bağlı, Avrupa Birliği Gençlik Merkezi Başkanlığına kısa ismiyle Türk Ulusal Ajansına projemizi hazırlayıp sunduk" dedi. 

"ÇOK DOYURUCU BİR PROJE OLDU"

Trafik Bürolar Amiri  Murat Dursun ise geçmiş yıllardaki trafik kazaları istatistik verileri incelendiğinde binlerce insanın trafik kazalarında her yıl kaybedildiğini söyledi. Bununla ilgili Avrupa Birliği ülkelerinde trafik kazalarına müdahale esasları ve kazaları yerinde inceleyebilmek amacıyla bir proje hazırladıklarını anlatan Dursun, "Avrupa Birliği projesi hazırladık. Kayseri Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak bu projeler kapsamında Almanya Krafelt polis departmanıyla, Hollanda Rotterdam polisiyle beraber ortak iş birliği yürüttük. Bu kapsamda Almanya’ya bir heyetimiz gitti. Rotterdam bölgesine başka bir heyetimiz gitti. Orada ki trafik kazlarına ne tür müdahalede bulunuyorlar. Bizden farklılıkları var mı? Bizim bu anlamda orada inceleyip de Türkiye’de uygulayabileceğimiz, uygulanabilirliği olan ,bizim yapamadığımız konular var mı? Bunları yerinde amaçlayan bir projeydi. Bu arada bende Almanya’ya giden gurup içerisindeydim. Hakikaten çok doyurucu bir proje oldu. Eksiklerimizi gördük. Neler yapabiliriz, Avrupa Birliği Ülkelerinde uygulanıp da bizde uygulanamayan neler var anlamında notlarımızı aldık. Amacı buydu projenin yerinde incelemiş olduk" şeklinde konuştu. 

"SADECE BİZDE AŞIRI HEYECAN VAR"

Trafik Ekipler Amiri Mustafa Kula da Almanya’ya gittiklerini ve kazalarla ilgili oradaki gördükleri ile Türkiye’de gördükleri arasında fazla bir fark olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Ancak sadece bizde aşırı heyecan var. Kaza yerinde aşırı heyecan kazaya müdahale de aşırı heyecan bu itfaiyesinde polisinde ambulansında ve vatandaşımızda var. Vatandaşımız kazayı gördüğü an kaza yerine gelince ilk herkes aynı anda müdahale peşinde fakat orada öyle bir şey yok sadece bir çiğniyor durumu kontrol ediyor. 112'yi arıyor yardım istiyor.durumu bildiriyor.bizde 4-5 -6 tane şahıs aynı anda olay yerine girip yaralıya yardım etme fedakarlığı inde olduğunu zannediyor ama beklide o yaralının hayatını karartıyor. 23 dakikada orada bir kazaya müdahale seyrettik 23 dakika bir tane yaralıyı kurtardılar. 23 dakikada aynı yaralıyı 5 dakikada kurtarırsınız. Fakat istatistiklere baktığımızda bizim kurtarma şeklimizle onların kurtarma şekli arasında ki fark bizde özürlü vatandaş daha çok bırakıyoruz. Onlarda maalesef daha az işte biz bu konuda kendimizi geliştirmek daha sakin daha duyarlı daha bilinçli müdahale etmek için gittik bu farkları gördük. Türkiye’de de bunu uygulayacağımıza eminiz."

Ayrıca proje kapsamında Kayseri’den giden ekipler Almanya ve Hollanda da gerçekleşen trafik kazalarına, yapılan müdahaleyi yerinde inceledi. Aradaki farkların not düşüldüğü bir kısa film hazırlanarak, Türkiye’de ki tüm il emniyet müdürlüklerine gönderildi. 

İnceleme sonucu, Türkiye’de 5 dakikada kurtarılan yaralının, Avrupa standartlarında 23 dakikada kurtarıldığı ortaya çıktı.